Moderní-Dějiny.cz

Mezinárodní studentská výměna již pošesté odstartovala setkáním ve Varšavě

Publikováno: 24.9.2017, Aktualizováno: 5.10.2017 17:45

Ve dnech 21. - 23. září 2017 se studenti českých škol zúčastnili VI. ročníku tradiční mezinárodní výměny s polskými studenty, koncipované jako intenzivní setkání s polskou historií a Varšavou. Konala se v rámci projektu spolku PANT a zapojily se do ní sedmičlené skupiny studentů tří českých škol (Gymnázia Olgy Havlové, Střední umělecké škol, Jazykového gymnázia Pavla Tigrida) a tří polských středních škol. Akce byla podpořena v rámci projektů Česko-polského fóra z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Mezinárodní studentská výměna již pošesté odstartovala setkáním ve Varšavě

V letošním roce je studentská výměna opět podpořena z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů Česko-polského fóra a polským partnerem je rovněž tradičně Institut národní paměti (IPN). Z každé účastnické školy se výměny každoročně účastní 7 žáků a jejich učitelé dějepisu.

Po pětihodinové cestě vlakem ve čtvrtek 21. září 2017 z Ostravy do Varšavy jsme zahájili tradiční výměnu setkáním ve varšavském vzdělávacím centru Institutu národní paměti (IPN) "Zastávka historie". Jako každoročně nás přivítali naši polští přátelé, za učitele a kolegy z IPN promluvila vedoucí vzdělávacího oddělení Barbara Pamrów. Poté již následovaly integrační hry, díky kterým se polští a čeští studenti přirozenou formou poznali a seznámili. Na ně navázala přednáška Rok 1968 a polsko-české dějiny ve dvacátém století zasvěcená dramatickým událostem roku 1968 v obou sousedních zemích. Po se studenti přesunuli do nedávno otevřeného Muzea dějin polských Židů (POLIN), jehož budova je vynikající ukázkou moderní severské architektury v místech, kde se psaly staleté dějiny varšavských Židů a tragické události povstání roku 1943. Studenti v doprovodu odborného průvodce procházeli jednotlivé části expozice, které mapují ticíciletou historii Židů v Polsku, od středověku až po současnost. Letos celá procházka s tlumočením do češtiny trvala tři a půl hodiny a průvodce měl pro studenty za jejich zájem a neskutečnou výdrž jen slova chvály! Po náročné prohlídce celá skupina přešla do Lycea A. Fredry na společnou večeři, po níž následovala krátká procházka po okolí (bývalé území ghetta) a společné studentské aktivity.

V pátek pak studenti po snídani na gymnáziu zamířili do Muzea varšavského povstání, které je jedním z nejmodernějších interaktivních historických muzeí Evropy. Během prohlídky s průvodcem procházeli expozicí, sbírali zajímavé materiály, prohlíželi si autentické předměty z války a povstání, sestoupili rovněž do kanálu, aby se alespoň vzdáleně přiblížili pocitům, které prožívali povstalci v době bojů.Po třech hodinách v muzeu pak absolvovali „městskou hru“ pro smíšené česko-polské studentské skupiny ve formě vzdělávací vycházky po bývalém předválečném židovském ghettu ve čtvrti Muranów. Prošli Umschlagplatz – místo odjezdů transportů Židů z varšavského ghetta do koncentračních táborů. Tady studentské skupiny pracovaly na zadaných úkolech a společně interpretovali symboliku památníku. Zastavili se u památného místa boje v posledním bunkru ve varšavském ghettu během židovského povstání v roce 1943 a nedalekého Památník hrdinů varšavského povstání. Poté se celá skupina vydala na procházku po socialisticko-realistické zástavbě čtvrti Muranów, kde před válkou žilo 95 procent Židů, za války se z ní stalo ghetto a po válce byla zcela v ruinách. Součástí prohlídky byla návštěva další partnerské školy Lycea księcia J. Poniatowskiego. Poté studenti zamířili do Przystanku na pozdní oběd a pak se celá naše skupina vydala do centra města po stopách poválečných budov socialisticko-realistické architektury, míjeli jsme monumentální památky socialistické výstavby z 50. let 20. století na široké ulici Marszalkowské. Po společné procházce následovaly individuální procházky česko-polských studentských skupin Starým městem (Starówkou), kompletně obnoveným po 2. světové válce, Královskou cestou s výhledem přes Wislu na čtvrť Praga. Po večeři na škole byly pro studenty připraveny sportovní a integrační aktivity.

Po snídani se v sobotu 23. září 2017 naše skupina vypravila na prohlídku Lycea Mikoláše Koperníka ve čtvrti Wola – třetí z našich partnerských škol. Studenti se opět rozdělili do česko-polských smíšených skupin a pracovali společně na zadaných úkolech - vytvářeli postery, reflektující navštívená místa a památky, které jsme během třídenní návštěvy navštívili, či významné historické události, které jsme si připomněli. Následovalo vyhodnocení nejoriginálnějších prací, po obědě přesun na nádraží, loučení s polskými přáteli a cesta domů.Na varšavské dny s historií naváže ve dnech 19.- 21. října 2017 ostravské setkání.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT