Moderní-Dějiny.cz

Výstavu Cesty přelomu o středovýchodní Evropě v letech 1939-89 hostí Praha

Publikováno: 3.11.2016, Aktualizováno: 9.11.2016 06:24
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Již od 26. října bude na náměstí před Národní technickou knihovnou v Praze otevřená neobvyklá panelová výstava: „Cesty k přelomu. Středovýchodní Evropa 1939 – 1989“. Expozice, kterou připravili historici z Evropské sítě Paměť a solidarita odhaluje složitý proces osvobozování se části Evropy od komunistické diktatury. Výstava se koná v rámci projektu Prahy 6 Pocta Václavu Havlovi.

Výstavu Cesty přelomu o středovýchodní Evropě v letech 1939-89 hostí Praha

 

Vernisáž výstavy se uskuteční zítra, 26. 10. od 14.00 za účasti ředitele sítě Rafała Rogulského, ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdry a vedení MČ Praha 6.

Výstava, jenž byla doposud prezentována v Berlíně, Bruselu, Varšavě, Budapešti, Vídni, Bratislavě, Bukurešti a Krakově představí různé druhy omezování občanských svobod v bývalém komunistickém bloku a úsilí o jejich znovuzískání. Zvláštní místo je zde věnováno na to, co spojuje a dělí paměť společností středovýchodní Evropy v souvislosti s událostmi, které předcházely pádu komunismu v Evropě.

Nápad uspořádat výstavu vznikl z přesvědčení, že reflexe o změnách roku 1989 v jednotlivých zemích bude celistvější a hlubší, pokud si uvědomíme všeobecné evropské souvislosti těchto událostí. Naším cílem je především připomenout procesy, které nakonec vedly k pádu komunismu v této části Evropy – vysvětluje prof. Jan Rydel, předseda řídícího výboru Evropské sítě Paměť a solidarita.

Obsah expozice tvoří příběh o odlišných tvářích svobody. Jednotlivé části výstavy budou věnovány mj. svobodě slova a vyjadřování, svobodě náboženského vyznání a svobodě podnikání.

Geometrické rozmístění panelů bude sladěno se scenérií městských náměstí i komunikací a umožní stvořit místo pro setkání s historií. Archivní fotografie a texty jsou umístěny na osvětlených panelech a výstavu si tedy bude možné prohlížet rovněž za soumraku – zdůrazňuje Mirosław Nizio, autor architektonického konceptu.

Výstava bude v Praze trvat do 11. listopadu 2016. Partnery českého uvedení výstavy jsou Praha 6, Ústav pro studium totalitních režimů a Polský institut v Praze.

Spolu s evropským turné byla spuštěna také její virtuální verze, která je zpřístupněna na internetových stránkách: http://1989.enrs.eu/exhibition.

Kontakt pro média:
Joanna Orłoś
Evropská síť Paměť a solidarita
Tel: +48 508 455 052, joanna.orlos@enrs.eu

Evropská síť Paměť a solidarita (ESPS) je mezinárodní iniciativa, která si klade za cíl výzkum, dokumentaci a šíření poznatků o dějinách Evropy 20. století a způsobu jejich zapamatování se zvláštním zaměřením na období diktátorských režimů, válek a společenského odporu proti útlaku. Mezi členské státy sítě patří: Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Rakousko, Česká republika, Albánie a Lotyšsko mají status pozorovatele.

www.enrs.eu

www.facebook.com/enrs.eu

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT