Moderní-Dějiny.cz

Vernisáž putovní výstavy o Janu Zajícovi se blíží!

Publikováno: 24.2.2014, Aktualizováno: 27.2.2014 10:53
Autor: (red)

Od září tohoto školního roku pracovalo osmnáct studentů a studentek semináře Moderních dějin gymnázia v Šumperku na projektu putovní výstavy pro školy o Janu Zajícovi, od jehož tragické smrti uplyne 25. února přesně 45 let. Po několika měsících příprav a původní badatelské činnosti je výstava úspěšně dokončena a připravena k prezentaci před veřejností.

Vernisáž putovní výstavy o Janu Zajícovi se blíží!

Slavnostní vernisáže se uskuteční hned dvě. Premiéra naší výstavy proběhne v prostorách Galerie Karolina Univerzity Karlovy v Praze. Stane se tak v pondělí 24. února 2014 od 13:00 hodin v rámci mezinárodního festivalu Mene Tekel a výstavního projektu Studenti proti totalitě (www.menetekel.cz).

Vernisáž na domácí půdě pak proběhne ve čtvrtek 27. února od 14:00 hodin v Galerii mladých Vlastivědného muzea v Šumperku za přítomnosti autorů a řady pozvaných vzácných hostů. Mezi nimi čestné místo zaujmou sourozenci Jana Zajíce Jaroslav a Marta. Výstava pak bude v muzeu přístupná široké veřejnosti do 23. března 2014.

Čtvrteční šumperský program spojený s vernisáží bude ještě daleko bohatší. V dopoledních hodinách proběhne na šumperském gymnáziu studentská tematická minikonference, kde vystoupí historik Petr Blažek, bude promítnut film o Janu Zajíci a uskuteční se workshopy zaměřené na práci s primárními dokumenty vztahujícími se k tématu expozice.

Celý projekt putovní výstavy vznikl ve spolupráci s ostravským občanským sdružením PANT v rámci grantového projektu Moderní dějiny do škol. Výstava je výhradním dílem studentů semináře; pod metodickým vedením pedagoga. Výzkumné práce na projektu zahrnovaly např. studium všech dostupných informačních pramenů, zkoumání primárních pramenů, bádání v archivech (např. šumperského Vlastivědného muzea nebo pražského Archivu bezpečnostních složek), komunikaci s pamětníky, majiteli zajímavých fotografií, záznamů a dokumentů, s institucemi, s nejbližšími příbuznými Jana Zajíce atd. Jde o komplexní projekt, který studentkám a studentům semináře Moderní dějiny ukázal, co všechno může obnášet prakticky orientovaná práce na tématech ze soudobých dějin. Výsledný produkt, tedy výstava samotná, bude ve dvou vydáních putovat po českých a moravských školách po dobu několika let.

A aby toho nebylo málo, studenti v průběhu podzimu vymysleli několik vylepšení původního zadání. Šumperskou expozici tak obohatí několik vitrín s originálními předměty a dokumenty, které se k osudu Jana Zajíce vztahují. Stejně tak zde návštěvník nalezne pamětní desku s bustou Jana od sochaře Olbrama Zoubka, která je jinak umístěna na fasádě průmyslovky. V týdnu vernisáží pak bude navíc také představena i elektronická forma výstavy v podobě speciálně vytvořeného webu. Na něj se návštěvník výstavy dostane přes QR kód vytištěném na jednom z panelů expozice či přímo zadáním příslušné adresy v prohlížeči. Web obsahuje rozšířenou edici materiálů (těch, co se nevešly na výstavní panely), aktuální informace o místech putování výstavy, různé novinky a dokonce i audio verzi všech použitých textů namluvenou opět studenty. Výstavu si tak můžete i v klidu poslechnout!

Za spolupráci na webu a dalších souvisejících aktivitách děkuji VOŠ a SPŠ Šumperk (studentem této školy, tehdy Střední průmyslové školy železniční, Jan Zajíc byl) a konkrétně dvěma vyučujícím s jejich studentským týmem: Květě Pecháčkové a Petrovi Kobylkovi.

Věřím, že návštěvníci výstavy z ní budou odcházet s hlubokým zážitkem a úctou k tragickému činu Jana Zajíce. Chtěli bychom, aby se celý tento projekt stal důstojnou připomínkou jeho nejvyšší oběti a přispěl k celkovému zvýšení povědomí o tom, kdo Jan Zajíc byl.

Mgr. Tomáš Hlavsa
Gymnázium, Šumperk

O výstavě i životě Jana Zajíce se dozvíte více v pořadu Českého rozhlasu Ostrava Koktejl - poslechněte si jej ZDE

 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.11.

Živá pochodeň - Ryszard Siwiec

Tato výuková prezentace byla připravena k výročí hrdinského činu Poláka Ryszarda Siwce, který se 8. září 1968 ...
13.7.

Planoucí pochodně bolesti a vzdoru

Text je zamyšlením nad životními příběhy a činy dvou mladých mužů, Jana Palacha a Jana Zajíce, v dobovém konte...
24.2.

Jan Zajíc - pochodeň č. 2

Předkládáme vám krátký filmový dokument z cyklu "Sami proti zlu" věnovaný významným osobnostem Moravskoslezské...
15.1.

Jan Palach, Jan Zajíc a živé pochodně v zemích východního bloku

Prezentace se v dobovém kontextu zabývá příčninami a následky upálení Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plock...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT