Moderní-Dějiny.cz

V roce 2017 nabídl náš portál mnoho nových materiálů k polským dějinám

Publikováno: 30.1.2018, Aktualizováno: 9.2.2018 15:29
Rubrika(y): Dějiny Polska

V uplynulém roce jsme pro vás ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravili velký soubor pramenných materiálů a vzdělávacích podkladů k významným událostem, osobnostem a fenoménům moderní polské historie. Všechny najdete přehledně seřazené v tomto článku a tradičně v rubrice Dějiny Polska.

V roce 2017 nabídl náš portál mnoho nových materiálů k polským dějinám

Kompletní přehled publikovaných materiálů:

Příběh rodiny Ulmových, spravedlivých mezi národy – pracovní listy pro žáky k tématu zachránců Židů v okupovaném Polsku
Předkládaný soubor pracovních listů, který je věnován tématu pronásledování Židů za války na území Polska, pomůže popsat motivace i chování pachatelů násilí, osudy jejich obětí i postoje lidí přihlížejících. Ale především je zacílen na Poláky, kteří navzdory nesmírné krutosti represivních nacistických orgánů dokázali pronásledovaným pomoci.

Lidé, události, instituce válečného Polska
Materiál shrnuje v krátkých přehledných heslech základní události, instituce, místa válečného Polska a přináší rovněž krátké medailony významných osob (podzemního státu, vojenských složek, zahraničního odboje, nacistické moci). Texty jsou doplněny fotografiemi, obrázky, v některých případech také odkazy na další informace v češtině.

Polský podzemní stát - pracovní listy pro žáky
14. února 1942 generál Władysław Sikorski transformoval Svaz ozbrojeného boje (ZWZ) v Zemskou armádu (Armia Krajowa - AK). U příležitosti tohoto výročí vznikl soubor pracovních listů pro žáky, který rozkrývá široké téma vzniku, struktur a aktivit Polského podzemního státu za II. světové války.

Polská operace – úryvky z textů historiků a publicistů
Výbor z prací renomovaných historiků k polské (protipolské) operaci NKVD a Velkému teroru let 1937-1938 v Sovětském svazu. Tento výbor odborných, popularizačních i žurnalistických textů pomůže pedagogům prohloubit si znalosti nelehkého tématu a zároveň nabízí dostatek hodnotného materiálu pro případnou tvorbu vlastních metodických materiálů.

Polská (protipolská) operace NKVD v letech 1937-1938
Soubor pracovních listů má seznámit české žáky s tématem, které bohužel stále patří mezí méně známé kapitoly dějin 20. století. Ve srovnání s holocaustem a nacistickými zločiny je povědomí veřejnosti o genocidních praktikách sovětského režimu velmi mlhavé. Platí to rovněž o polské operaci, největší ze speciálních čistek namířených proti příslušníkům národnostních menšin žijícím na území tehdejího Sovětského svazu.

Operační rozkaz č. 00485 Nikolaje Ježova (zahájení tzv. Polské operace)
Příkaz lidového komisaře vnitra Nikolaje Ježova č. 00485 z 11. srpna 1937 z doby Velkého teroru v SSSR popisoval údajnou "fašisticko-povstaleckou, špionážní, diverzní, poraženeckou a teroristickou činnost" polské rozvědky v SSSR a nařizoval rozsáhlé zatýkání, represe, věznění v žalářích a táborech i popravy.

Józef Piłsudski a obnovení polské nezávislosti
Soubor pracovních listů k tématu obnovení nezávislosti Polska a roli výjimečné osobnosti Józefa Piłsudského v meziválečných polských dějinách. Materiály obsahují pracovní texty pro žáky, úkoly pro práci s mapou, karikaturami či obrazy a rovněž komparativní úlohy zaměřené na hledání paralel i odlišností v polském a československém vývoji v první půlce 20. století.

Józef Piłsudski, obnovení nezávislosti a meziválečné Polsko
Prezentace přináší základní biografické informace o bezesporu nejvýraznější postavě polské politiky první půle 20. století u příležitosti 150. výročí jeho narození. Události z Piłsudského života jsou zasazeny do určujících etap ve vývoji polského meziválečného státu. Materiál přináší dobové fotografie, mapy, karikatury, odkazy na literaturu a internetové zdroje.

Józef Piłsudski o sobě a jiní o něm
Výbor textů k jednotlivým etapám života polského státníka, generála, bojovníka za nezávislý stát i kontroverzního tvůrce autoritativního režimu Józefa Piłsudského. Pasáže vybrané z rozsáhlejších textů tak na malé ploše v hutném výrazu poodkrývají motivace jeho činů, politických rozhodnutí či jeho povahové rysy a vlastnosti.

Volyňský masakr a polsko-ukrajinské vztahy v první půli 20. století
Pracovní listy jsou vytvořeny pro české učitele a jejich žáky s cílem představit kořeny, průběh a tragické důsledky tzv. volyňského masakru, organizovaného vraždění Poláků v letech 1943-45, v širším kontextu polsko-ukrajinských vztahů ve 20. století. Zároveň tematizují současnou perspektivu dávných tragédií v podobě reflexe dnešních historiků, umělců či politiků.

Volyňský masakr - texty ke studiu a prameny
Soubor nabízí českým učitelům doplňující materiály, které mohou využít při přípravě hodiny nebo semináře na téma volyňského masakru, masového vraždění polských obyvatel ukrajinskými nacionalisty v době II. světové války. Textové ukázky jsou vybrány ze zaznamenaných poválečných svědectví, biografických memoárových knih či historických studií a monografií.

Sochy - tragédie polské vesnice, jedné ze stovek polských Lidic…
Pracovní list českým žákům a učitelům nabízí úkoly vztahující se k tématu nacistických zločinů na polském venkově za II. světové války. Textové ukázky jsou vybrány k událostem ve vesnici Sochy, zvolené pro české prostředí jako modelový příklad nacistického postupu v okupovaném Polsku.

Malé genocidy - nacistický teror na polském venkově za války
Soubor materiálů je zamýšlen jako nabídka zajímavých doprovodných textů a soubor několika vybraných pramenů, které by měly posloužit českým učitelům a jejich žákům jako širší podkladový rámec k pracovnímu listu Sochy – tragédie polské vesnice, jedné ze stovek polských Lidic…

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT