Moderní-Dějiny.cz

V Českém Těšíně proběhla konference Čas - místa - lidé

Publikováno: 5.10.2015, Aktualizováno: 7.10.2015 22:48
Rubrika(y): Aktuality

Muzeum Těšínska ve spolupráci s Hornoslezským muzeem z polské Bytomi zorganizovalo v Českém Těšíně ve dnech 30. září - 1. října 2015 mezinárodní konferenci Čas - místa - lidé tematicky zaměřenou na systém nacistických táborů v letech 2. světové války.

V Českém Těšíně proběhla konference Čas - místa - lidé

Konference se konala pod záštitou Velvyslanectví Polské republiky v České republice, Velvyslanectví České republiky v Polské republice, města Český Těšín a byla realizována v rámci mezinárodního projektu podpořeného z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů Česko-polského fóra.

Úvodní slovo a zahájení konference pronesla zástupkyně ředitele Muzeua Górnośląskie w Bytomiu Iwona Mohlová a ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka. Mečislav Borák ze Slezské univerzity v Opavě přednesl příspěvek o Těšínsku a Sudetech za války a zdejším táborovém systému. Wojciech Moś referoval o obraně těšínského Slezska na počátku druhé světové války. Romana Rosová přiblížila počátek koncentračních táborů ve Skrochovicích. Stanisław Gawlik hovořil o obětech Polenlágrů v Těšínském Slezsku. Tomáš Niesner přednesl přednášku na téma: "Tábory ve vládním obvodu Opava Sudetské župy". Účastníci konference také položili květy k Pomníku mezinárodní solidarity protifašistické koalice, aby tak uctili památku obětem zajateckých táborů Teschen.

Krzysztof Nowak ze Slezské univerzity v Katovicích moderoval blok Nacistický táborový systém a vězni z řad civilního obyvatelstva. Dorota Sula osvětlila rozsáhlost táborové sítě s centrálou v Gross-Rosenu. Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci pohovořil o táborech nucené práce v návaznosti na válečnou výrobu. Jan Vajskebr z Ústavu pro studium totalitních režimů mluvil o otázce zřízení koncentračních táborů na území vojenského výcvikového prostoru SS „Böhmen“. Pavel Zeman ze stejné instituce přiblíži akci Reinhard (Aktion Reinhard) a Nasazení R (Einsatz R). Piotr Gołdyn z univerzity Adama Mickiewicze v Poznani se zabýval zavíráním polských učitelů do koncentračních táborů. Katovická archivářka Daria Czarnecka zmínila osud Stanisława Gustawa Jastera.
Piotr Gołdyn moderoval třetí blok, který se zabýval zajatci a jejich osudy po skončení války. Alfons Adam z Institutu terezínské iniciativy mluvil o poválečném lidovém soudu v Chebu s ředitelem porcelánky Heinrich Hechtfischer. Bartholomäus Fujak z Bochumi referoval o kulturním životě vězňů v nacistických táborech. Jacek Barski z PORTy POLONICA hovořil o polské enklávě v Německu Maczkówě.
Jarosław Durka referoval o poutích bývalých vězňů koncentračních táborů na Jasnou Góru v období komunismu. Jerzy Stankiewicz hovořil o osudech Oliviera Messiaena a Zdzisława Nardelliho ve Stalagu VIII A v Görlitz. Filmovou projekcí snímku francouzského režiséra N. B. Vidala Le Charme des impossibilités provedl Jerzy Stankiewicz. Dokument představil život v zajateckém táboře a vznik slavného hudebního díla Kvartet pro konec Času a jeho premiéru v táboře Stalag VIII A Görlitz, která proběhla 15. ledna 1941.

Čtvrteční program konference zahájil blok věnovaný Stalagům Teschen a Lamsdorf. Blok moderovala Anna Wickiewiczová z Centrálního muzea válečných zajatců v Łambinowicích-Opole. Zabývala se osudy britských zajatců. Joanna Lusek referovala o podmínkách lékařské péče o britské zajatce. Martin Krůl z Muzea Těšínska se zaměřil na stavební vývoj a počty zajatců v kmenových táborech Teschen. Zbigniew Gołasz z katovické pobočky IPN přiblížil infrastrukturu koncentračního tábora v Zabrzi. Marcel Mahdal z o.s. PANT přednesl příspěvek o snaze pamětníků, kteří prošli zajateckými tábory, vypořádat se s minulostí. Jako příklad použil životní zkušenosti italského zajatce Paola Complojera, který prošel karvinnskou pobočkou zajateckého tábora Stalag VIIIB Teschen. Piotr Stanek přednesl příspěvek o evakuačních pochodech ze zajateckých táborů na samém sklonku války. Otevřená diskuze na konci dvoudenní konference shrnula závěry všech příspěvků a předestřela další důležité otázky a náměty do další badatelské práce.

Přílohy

pdf
Program konference
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,82 MB | Stáhnout soubor...

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT