Moderní-Dějiny.cz

Útěk důstojníka

Publikováno: 23.6.2010, Aktualizováno: 31.3.2012 19:31

Když veterán ze západní fronty utíkal přes řeku Dyji na svobodu, povedlo se mu to i díky pomoci okresního šéfa StB. Dokumentární cyklus o krutosti i absurditě přísně střežené hranice komunistického Československa.

Útěk důstojníka


Miloš Knorr byl vojákem z povolání a jeho život připomíná dobrodružný román. Narodil se roku 1918 na severní Moravě, vystudoval gymnázium v Mikulčicích a v roce 1938 ukončil vojenskou akademii v Hranicích na Moravě. Po okupaci v roce 1939 se pokusil přejít hranice, ale byl zadržen. Úspěšný byl až o rok později. Přes Francii se dostal k českým jednotkám v Británii. V roce 1943 byl zařazen k britskému předzvědnému pluku a v červnu 1944 se zúčastnil jako jediný Čech druhé vlny vylodění v Normandii. V druhé vlně byli ještě dva Češi. Jeho loď byla poblíž francouzských břehů zasažena a ztroskotala. Zahynula téměř třetina vojáků, Miloš Knorr vyvázl bez zranění. Aby mohl pokračovat v bojových operacích na evropské půdě, musel jej jeho velitel podle starého zákonného opatření jmenovat „dočasným poručíkem Jeho Veličenstva po dobu války bez nároku na plat.“ Jinak směli čeští důstojníci v britských jednotkách působit jen na britském území. V této kuriózní funkci prošel Knorr bojovými liniemi ve Francii, Holandsku a Belgii, konec války ho zastihl v severním Německu. Po válce jej anglický král vyznamenal Řádem britského impéria.

V květnu 1945 se Miloš Knorr vrátil do Ivančic. Studoval na Vysoké škole válečné v Praze a od roku 1947 na ní přednášel. V březnu 1948 se nechal převelet jako velitel tankového praporu do Šternberka, už s úmyslem utéct do Rakouska. Pomocí známého přešel rakouské hranice a přes sovětskou zónu se dostal do Vídně. 
Generál-major Miloš Knorr v New Yorku
V Československu byl zbaven všech vojenských hodností. Ve Vídni se Miloš Knorr začal pracovat pro americkou protišpionážní centrálu CIC. Odhaloval agenty, prověřoval uprchlíky z Československa a pomáhal je přepravovat z amerického sektoru ve Vídni do americké zóny. Vystupoval pod krycím jménem major Peter. Od roku 1951 působil v Německu a byl členem operační skupiny generála Františka Moravce, předválečného a válečného šéfa československé rozvědky. Miloš Knorr řídil osm agentů, kteří operovali v Československu. Když v roce 1954 odešel generál Moravec, zanechal zpravodajské práce také Miloš Knorr. Žil v New Yorku a pracoval v pojišťovnictví. Angažoval se rovněž v Americkém fondu pro československé uprchlíky. Posledních 15 let své kariéry strávil v Holandsku jako zástupce jedné z amerických firem.
M. Knorr v britské armádě


Po roce 1989 Miloš Knorr několikrát navštívil Českou republiku. 8. května 1995 patřil mezi veterány 2. a 3. odboje, které Václav Havel povýšil na generály ve výslužbě. Když se v roce 2004 se stal čestným občanem Ivančic, zavzpomínal, že největším zadostiučiněním pro něj byla pomoc československým uprchlíkům v Rakousku po Únoru 1948: „Mělo to obrovský smysl, protože stovky lidí získaly svobodu.“

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

30.11.

ÚTĚK - pracovní list k cyklu Abeceda komunistických zločinů

Pracovní list pro učitele je součástí sady 26 metodických materiálů, které lze využít jako jako navazující akt...
1.11.

HRANICE - pracovní list k cyklu Abeceda komunistických zločinů

Pracovní list pro učitele je součástí sady 26 metodických materiálů, které lze využít jako jako navazující akt...
6.10.

ŽELEZNÁ OPONA - pracovní list k cyklu Abeceda komunistických zločinů

Pracovní list pro učitele je součástí sady 26 metodických materiálů, které lze využít jako jako navazující akt...
4.8.

EMIGRACE - pracovní list k cyklu Abeceda komunistických zločinů

Pracovní list pro učitele je součástí sady 26 metodických materiálů, které lze využít jako jako navazující akt...
15.5.

Československá emigrace v letech 1968-1969 – Rakousko jako první azylová země emigrantů

Studie shrnuje základní informace k postoji rakouských úřadů a institucí k nelehké situaci občanů ČSSR po okup...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT