Moderní-Dějiny.cz

Ústr pro učitele připravil řadu podzimních metodických seminářů a dílen!

Publikováno: 5.9.2016, Aktualizováno: 13.9.2016 06:03
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Ústav pro studium totalitních režimů opět připravil v prvním pololetí školního roku 2016/2017 řadu metodických seminářů, ať už v Praze, či v regionech. Všechny semináře jsou zdarma a mají akreditaci MŠMT v systému dalšího vzdělávání.

Ústr pro učitele připravil řadu podzimních metodických seminářů a dílen!

Programy jednotlivých seminářů a především odkaz na registraci naleznete ZDE
U dvou seminářů, které jsou pořádány ve spolupráci se Střední průmyslovou školou stavební v Plzni, se prosím hlaste paní Jitce Maulové na e-mailu jitkamaulova@seznam.cz

Rozpis seminářů:
19. září, 10 – 15 hod., Kolektivizace ve výuce dějepisu, Národní zemědělské muzeum, Praha 7
21. září, 10 – 15 hod., Komiks pod lavicí?, SPŠ Chodské náměstí 2, Plzeň
30. září – 1. října, Historická dílna: Paměť – město – muzeum, Český Krumlov
21. října, 9 – 15 hod., Národní identity I, Ústav pro studium totalitních režimů, Praha 3
4. listopadu, 10 – 14 hod., Využití počítačových simulací ve výuce humanitních předmětů, SPŠ Chodské náměstí, Plzeň
11. listopadu, 9 – 15 hod., Komiks pod lavicí?, Ústav pro studium totalitních režimů, Praha 3
9. prosince, 9 – 15 hod., Národní identity II, Ústav pro studium totalitních režimů, Praha 3

Podrobnější informace o jednotlivých seminářích:

Kolektivizace ve výuce dějepisu
19. září 2016, 10 – 15 hod., Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7
V rámci semináře využijeme aktuální výstavu Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu a pokusíme se na příkladu kolektivizace formulovat některé zásady spolupráce mezi školou a muzeem. Dotkneme se také otázek, jak učit multiperspektivně a zároveň neztrácet ze zřetele hodnotové ukotvení výuky.
Program naleznete v příloze, registrace probíhá přes formulář na Registrace

Komiks pod lavicí?
21. září 2016, 10 – 14 hod., SPŠ Chodské náměstí 2, Plzeň 301 00
Komiksové příběhy jsou podstatným zdrojem historického vědomí žáků. Lze je však konstruktivně zapojit do výuky? Jak se vyrovnat s osobním přístupem tvůrců, se specifickým komiksovým jazykem a vůbec s tímto žánrem na pomezí literatury a vizuálního umění?
Seminář začne modelovou hodinou se studenty. Seminář je akreditován MŠMT v systému DVPP pod č.j. 10633/2016-1-385.
Kontaktní osoba pro zaslání přihlášky: Jitka Maulová, jitkamaulova@seznam.cz

Historická dílna: Paměť – město - muzeum
30. září – 1. října 2016, Český Krumlov
Historická dílna, volně navazující na loňské setkání “Muzeum - škola - paměť” se zaměří na fenomén regionálního muzea jako živé “paměťové instituce”. Tentokráte se sejdeme v Českém Krumlově a navštívíme dvě lokální muzea, Regionální muzeum a Museum Fotoateliér Seidel.
Historická dílna je akreditována MŠMT v systému DVPP pod č. j. 8206/2015-1-377. Více informací o dílně naleznete ZDE

Národní identity I, II
21. října a 9. prosince 2016, 9 – 15 hod., Ústav pro studium totalitních režimů, Siwiecova 2, Praha 3
Pro velký zájem o semináře, ve kterých probíráme, jakým způsobem ve škole učíme naše žáky a studenty být příslušníky národa, poprvé pořádáme (dobrovolně) dvojdílný vzdělávací kurz. Na prvním semináři budeme mluvit o výchově k občanství jako cíli výuky. Jaký typ občanství učíme - národní, etnický, občanský nebo kulturní? Jak učit české dějiny studenty z jiných prostředí a jak do dějepisného  kurikula zařadit i jejich příběhy? Zájemci, kteří v mezičase zpracují vlastní vzdělávací materiál, se mohou přihlásit na druhý seminář, kde budeme diskutovat konkrétní prameny a  postupy, kterými témata otevřená na prvním setkání přenést do výuky.
Podmínkou účasti na druhém kurzu 9. 12. je absolvování semináře Národní identity I dne 21. října, případně semináře Národní identity dne 8. dubna 2016.
Seminář je akreditován MŠMT v systému DVPP pod č. j. 1391/2014-1-183. Registrace probíhá přes formulář na Registrace

Využití počítačových simulací ve výuce humanitních předmětů
4. listopadu 2016, 10 – 14 hod., SPŠ Chodské náměstí, Plzeň
Počítačové hry vnímá široká rodičovská i učitelská veřejnost jako neproduktivní, ba škodlivý způsob trávení volného času. Mohou však představovat efektivní vzdělávací nástroj. Digitální hry mohou podporovat žáky v tom, aby převzali zodpovědnost za své vzdělávání, vystavují je různým zkušenostem, které se navzájem liší, vzdělávací aktivity činí samozřejmějšími a přibližují je reálnému životu, podporují sociální kooperaci a využívají bohatě mediálních reprezentací. Seminář se zaměří na zpřístupnění příkladů dobré praxe z USA i z České republiky (Mission US, Evropa 2045, Československo 3889, aj.). Učitelé se seznámí nejenom s technologickými inovacemi, ale budou diskutovány dopady těchto inovací na výuku, testování, roli učitele atp. Prezentovány budou i konkrétní metodiky ve formě modelových hodin. Učitelé si budou moci „zahrát“ simulaci „Československo 3889“, a na vlastní kůži tak „okusit“ výuku pomocí digitálních simulací. Seminář je určen učitelům dějepisu, občanské výchovy, mediální výchovy, ale i sociální a osobnostní výchovy, etické výchovy či literatury.
Seminář je akreditován MŠMT v systému DVPP pod č. j. 27475/2015-1-789.
Kontaktní osoba pro zaslání přihlášky: Jitka Maulová, jitkamaulova@seznam.cz

Komiks pod lavicí?
11. listopadu 2016, 9 – 15 hod., Ústav pro studium totalitních režimů, Siwiecova 2, Praha 3
Komiksové příběhy jsou podstatným zdrojem historického vědomí žáků. Lze je však konstruktivně zapojit do výuky? Jak se vyrovnat s osobním přístupem tvůrců, se specifickým komiksovým jazykem a vůbec s tímto žánrem na pomezí literatury a vizuálního umění?
Seminář je akreditován MŠMT v systému DVPP pod č.j. 10633/2016-1-385. Registrace probíhá přes formulář na Registrace

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT