Moderní-Dějiny.cz

Templfest pošesté - festival židovsko-křesťanské kultury a dialogu v Ostravě

Publikováno: 27.2.2017, Aktualizováno: 3.3.2017 06:43
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Templfest je ostravským festivalem, který se soustavně, již šest let věnuje židovsko-křesťanské kultuře. Připomíná významnou židovskou stopu v historii Ostravy, společné duchovní hodnoty židů i křesťanů, a chce pomoci budovat dobré vztahy k Židům i jejich nové domovině, státu Izrael, který vznikl před více než 60 lety ve Svaté zemi.

Templfest pošesté - festival židovsko-křesťanské kultury a dialogu v Ostravě

21. – 26. 3. 2017

Letošní ročník nabídne opět řadu hudebních vystoupení i přednášek, ochutnávku židovské kuchyně, filmové představení i výstavu fotografií. Novinkou bude talkshow a také divadelní představení. Přivítáme umělce a přednášející z několika států, kromě České republiky to budou účinkující z Běloruska, Gruzie, Slovenska a také z Izraele. Potkáme se na mnoha místech Ostravy, v Kulturním centru Cooltour, v Katedrále Božského Spasitele, kostele sv. Václava, Domě knihy, Minikině a Divadle Stará Aréna, ale také na veřejných prostranstvích.

Klezmerová kapela Simcha působí na domácí scéně úspěšně už řadu let, ale na Templfestu vystoupí poprvé a to v čistě dámském složení. Zvuk další kapely, s názvem Shum Davar, která vystupuje v mezinárodním obsazení (Bělorusko, Gruzie, Slovensko a Česká republika) je charakteristický mísením vlivů lidové hudby z různých koutů střední a východní Evropy, zejména klezmeru, romské, slovenské, balkánské a běloruské hudby. Legenda židovské hudby Tomáš Novotný představí meditativní „Žalmy v hebrejských kánonech“. Jako vrchol programu bude uveden projekt „Theodoros“ se kterým k nám do Ostravy přijede jedna z vůdčích osobností jazzové a alternativní scény, klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková. Za album Theodoros získala Beata Hlavenková prestižní ocenění Anděl, a to v kategorii jazz a blues.

Festival už podruhé přivítá s autorským čtením vrchního zemského rabína a spisovatele pana Karola Sidona. Profesor Alexandr Tomský přijede se svou přednáškou " Velké partnerství - židovské a řecké myšlení jako základ evropské civilizace." Izraelsko - českým zástupcem mezi přednášejícími bude David Shorf, novinář a bývalý izraelský voják, který bude vyprávět o své blízkovýchodní zkušenosti.

Novinka letošního programu „Talkshow Tomáše Novotného“ zaujme nejen osobou hlavního protagonisty, ale i zajímavými hosty, mezi kterými bude rabín Karol Sidon, ale také ředitel TV Noe Leoš Ryška a senátor František Bublan. Na Templfestu se objeví také slavná románová prvotina Ladislava Fukse „Pan Theodor Mundstock“ v dnes již kultovním jevištním monodramatickém zpracování Jaroslava Achaba Haidlera.

O gastroshow a ochutnávku se letos postará Pavlína Polohová a spolu s ní nahlédneme do světa židovské sváteční kuchyně. Výtvarnou stránku letos zastoupí výstava fotografií Zdeňka Poruby „Svatá země - Izrael“. V rámci filmové sekce nám Minikino nabídne Oskarem oceněné drama z roku 2007 režiséra Stefana Ruzowitského „Ďáblova dílna“ a dokumentární film izraelského režiséra Gilada Barama z roku 2015 „Koudelka fotografuje Svatou zemi“.

Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr, k „Ekumenické modlitbě večerních chval za Svatou zemi" se sejdeme v kostele sv. Václava a ke mši svaté v neděli v katedrále Božského Spasitele.

V týdnu konání festivalu bude také odhalena nová pamětní deska na Zeyerově ulici, poblíž místa, kde stávala hlavní ostravská synagoga. Podrobný program, místa a časy konání naleznete na našem webu www.templfest.webnode.cz

Pořadatel: ELAIA, z.s.

Sponzoři: GASCONTROL - Energie na cestě k Vám, Nadační fond obětem holocaustu, Olivetour - poznávací a tematické zájezdy do Izraele, INSET s.r.o., HAPPY END CZ, a.s. - pro Vás a životní prostředí - středisko Severní Morava, CK AVETOUR, Rotary club Ostrava International, manželé Hrubí.

Záštitu nad festivalem převzala PhDr. Milena Slaninová předsedkyně Židovské obce v Ostravě, Mons. František Václav Lobkowicz - biskup ostravsko – opavské diecéze a Mgr. Jan Wacławek - biskup Slezské církve evangelické a.v. Mediální partneři: TV NOE - televize dobrých zpráv, KONZERVATIVNÍ LISTY - čtení v protisměru.

Další partneři: Židovská obec v Ostravě, Velvyslanectví státu Izrael, Česká křesťanská akademie Opava, Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, Kulturní centrum Cooltour, Minikino kavárna Ostrava, KNIHCENTRUM Ostrava – Dům knihy, Divadlo Stará Aréna a další.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT