Moderní-Dějiny.cz

Tajná zbraň: O podvratné činnosti imperialistických rozvědek proti táboru míru a socialismu

Publikováno: 12.5.2013, Aktualizováno: 11.8.2013 20:13

V materiálu najdete kvalitní scany politických karikatur Lva Haase z publikace Vladimíra Minajeva "Tajná zbraň", která byla vydána v českém překladu v roce 1954. Ideální obrazový pramen k propagandistickým kampaním sovětského bloku vůči hlavnímu "ideologickému protivníkovi" - Spojeným státům americkým.

Tajná zbraň: O podvratné činnosti imperialistických rozvědek proti táboru míru a socialismu

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Jednotlivé karikatury zesměšňují či démonizují vojenské a ekonomické kruhy v USA, prezidenta H. Trumana, výsměšně glosují rovněž pomoc v rámci Marshallova plánu, údajnou "světovládu" USA, "zákeřné" činy USA v zahraniční politice, všudypřítomné špiony atd. Často účelově propojují demoratické politiky západu s válečnými zločiny, zločinci, Hitlerem a nacismem.

Pro ilustraci si můžete přečíst text z předsádky sovětské propagandistické knihy v českém překladu:
"Po knihách „Americké gestapo" a "Ve stínu sochy Svobody" dostává český čtenář do rukou novou knihu známého sovětského autora Vladimíra Minajeva, která obsahuje bohatý faktický materiál o „tajné válce" imperialistů proti táboru míru, demokracie a socialismu. Autor nás seznamuje se všemi formami a metodami této „tajné války" — se Špionáži, sabotáži, terorem, diversí a nepřátelskou propagandou. Po prvé předkládá čtenáři přehled struktury a organisace CIC, IS, SDECE a jiných imperialistických výzvědných služeb, které tvoří součást státního aparátu a jsou přímo řízeny největšími americkými monopolisty. Velmi podrobně rozebírá hnusnou podvratnou činnost světové reakce, počínaje rokem sedmnáctým a konče posledními událostmi, zaměřenou především proti Sovětskému svazu a ostatním státům lidové demokracie. Hodnota Mtnajevovy knihy spočívá v tom, že dovede dokumentovat každou nepřátelskou akci proti SSSR, Československu, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Albánii, Rumunsku, Čínské lidové republice, Německé demokratické republice a Korejské lidově demokratické republice. Z materiálu, který je v knize shromážděn, jasně vyplývá, že hlavními organisátory všech zločinných úkladů proti světovému míru a mezinárodní bezpečnosti jsou američtí imperialisté. Podle jejich pokynů pracuji jednotlivé výzvědné služby a jejich agentury proti mezinárodním pokrokovým organisacím, komunistickým a dělnickým stranám a proti všemu, co ohrožuje naděje amerického imperialismu na světovládu. Autor nám též ukázal důležitost politické bdělosti, která pomáhá národům SSSR a lidově demokratických zemí odhalovat a mařit zločinné záměry válečných paličů."

Leo (Lev) Haas (15.04.1901 Opava - 13.08.1983 Berlín)
český malíř, grafik, ilustrátor a karikaturista. V letech 1919 až 1922 studoval na státní výtvarné akademii v Karlsruhe a později v Berlíně u Emila Orlika a Willy Jackela. Po návratu ze studií se prosadil jako výtvarník a především karikaturista v meziválečných československých novinách. Jelikož byl židovského původu, na sklonku třicátých let byl odeslán na nucené práce do Ostravy, v roce 1942 byl deportován do Terezína, kde zachytil život ghetta na mnoha kresbách. Ty přežily válku v úkrytu, zatímco Lev Haas se dočkal osvobození po vězeňských útrapách v Osvětimi a Sachsenhausenu, kde pracoval v dílně padělatelů peněz. Po válce a především po únoru 1948 zasvětil své dílo službě komunistické straně a její ideologii, stal se jedním z nejviditelnějších autorů karikatur amerických i západních politiků, papeže, Vatikánu, válečných konfliktů a dalších oblíbených terčů komunistické propagandy v dobách studené války. Tendenční a obsahově schematické agitky kreslil Lev Haas až do procesu se Slánským, kdy se jako Žid cítil rovněž ohrožen stále iracionálnějším a krvavějším soukolím politických procesů. V roce 1955 proto využil nabídky a vystěhoval se do Německé demokratické republiky, kde dál působil jako kreslíř ve východním Berlíně. Pracoval jako výtvarník pro místní tisk "Das neue Deutschland" či "Eulenspiegel" a pracoval také v televizi. Leo Hass nakonec v NDR zemřel.  

Minajev Vladimir
Mladá fronta, Otázky dneška, Sv. 41, Praha 1954
Ilustrace: Lev Haas
1. vyd.
288 stran

Obrazové přílohy (karikatury) z knihy si můžete v menším rozlišení okamžitě prohlédnout ve fotogalerii pod článkem. Pro další práci s nimi jsou v příloze článku přehledně ve větším rozlišení vhodném pro tisk.

Součástí tohoto článku je také pracovní list, který najdete v příloze: 
Pracovní list obsahuje kvalitní scany politických karikatur Lva Haase z publikace Vladimíra Minajeva „Tajná zbraň“, která byla vydána v českém překladu v roce 1954. Karikatury zesměšňují hlavního „ideologického protivníka“ sovětského bloku – Spojené státy americké, útočí na vojenské a ekonomické kruhy v USA, prezidenta H. Trumana a výsměšně glosují rovněž Marshallův plán a celou zahraniční politiku USA. V materiálu se můžeme setkat také s účelovým propojením politiky západu s válečnými zločiny a nacismem. 

 

Přílohy

pdf
Tajná zbraň: O podvratné činnosti imperialistických rozvědek proti táboru míru a socialismu
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 37,70 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Pracovní list: Tajná zbraň

Pracovní list obsahuje kvalitní scany politických karikatur Lva Haase z publikace Vladimíra Minajeva „Tajná zbraň“, která byla vydána v českém překladu v roce 1954. Karikatury zesměšňují hlavního „ideologického protivníka“ sovětského bloku – Spojené státy americké, útočí na vojenské a ekonomické kruhy v USA, prezidenta H. Trumana a výsměšně glosují rovněž Marshallův plán a celou zahraniční politiku USA. V materiálu se můžeme setkat také s účelovým propojením politiky západu s válečnými zločiny a nacismem. 

Typ souboru: *.pdf | Velikost: 9,13 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

15.3.

Čemu nás učí umění sovětských mistrů (1951)

Úvodní stať Vladimír Šolty ke knize "Bojový příklad sovětské grafiky", která byla vydána v nakladatelstvím Orb...
7.6.

Američané v západních Čechách v roce 1945

Kvalitní digitalní kopie politických karikatur Lva Haase, fotografií a dokumentů z publikace Karla Pichlíka a ...
15.5.

Propagandistické karikatury Antonína Pelce

Rozsáhlý soubor propagandistických karikatur významného československého tvůrce Antonína Pelce (1895-1967) z k...
12.5.

Rozdělené Německo a Berlínská zeď v karikaturách

Soubor karikatur z obou stran rozdělené Evropy. Společným tématem je rozdělení Německa a Berlínská zeď. Karika...
24.2.

Sovětské revoluční karikatury, plakáty a agitační vlaky

Soubor kvalitních scanů z knihy P. I. Lebeděva "Sovětské výtvarné umění v období intervence a občanské války" ...
14.1.

Propagandistické plakáty a anekdoty z lidového Polska

Soubor polských propagandistických plakátů z doby po II. světové válce a následujícího komunistického období. ...
20.9.

Sovětské propagandistické karikatury v českém vydání z roku 1952

V příloze najdete kvalitní scany dvanácti politických karikatur sovětských autorů z publikace, která byla vydá...
20.9.

Fotogalerie Sovětské karikatury v českém vydání z roku 1952

Dvanáct politických karikatur sovětských autorů, které byly vydány v Československu v roce 1952. Ideální obraz...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT