Moderní-Dějiny.cz

Studentská konference o životních volbách ve zlomových okamžicích dějin 20. století

Publikováno: 3.12.2016, Aktualizováno: 12.12.2016 05:36
Autor: (red)

Ostravské gymnázium Olgy Havlové uspořádalo ve dnech 1.-2. 12. 2016 již XIII. dvoudenní středoškolskou studentskou konferenci, letos na téma Okamžiky rozhodnutí a osudové volby ve 20. století. Akci, která nabídla reflexi minulosti ale také zamyšlení nad výzvami současnosti, spoluorganizoval spolek PANT s podporou ministerstva školství.

 Studentská konference o životních volbách ve zlomových okamžicích dějin 20. století

Dvoudenní studentská konference byla jednou z aktivit projektu Okamžik rozhodnutí – životní volby ve zlomovém okamžiku dějin 20. století, který je financován z dotace MŠMT pro rok 2016. Akce se konla jako jeden z projektů Gymnázia Olgy Havlové v rámci sítě ASP UNESCO ČR.

Letošní konference nabídla zúčastněným studentům a učitelům osmi ostravských i mimoostravských gymnázií opět pestrý program, zaměřený na různé přístupy a metody práce – historické přednášky, pracovní dílny postavené na práci s prameny a především prostor pro otevřenou diskusi.

První konferenční den zahájila přivítáním hostů ředitelka gymnázia Jana Huvarová, která připomněla smyl a dlouhou historii pořádání konferencí na škole a vyjádřila naději v zachování kontinuity i v letech budoucích. Po ní pozdravil přítomné náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny, který zdůraznil nutnost vracet se do minulosti, abychom mohli lépe rozumět naší současnosti. Za organizační tým všechny přivítal Petr Šimíček, osvětlil volbu letošního tématu, jeho aktuálnost vzhledem k rychlým společenským a politickým proměnám posledních let a nastínil účastníkům konkrétní program. Po něm se již ujal slova první host, historik Jiří Pernes, který se zamýšlel nad Okamžiky osudových rozhodnutí ve zlomových momentech českých a československých dějin ve 20. století. Po krátké přestávce a občerstvení byli studenti různých škol promíseni a rozděleni do tří skupin, v nichž pak během dvou konferenčních dnů absolvovali tři různé workshopy. Během nich pracovali ve skupinách či individuálně s dobovými prameny či texty a diskutovali mezi sebou i s lektory. První workshop Pro druhé! Zachránci Židů v podmínkách protektorátu vedl Milan Hes z Gymnázia Budějovická v Praze, který se s pomocí nahrávek svědectví pamětníků zamýšlel nad fenoménem nabídky pomoci a záchrany Židů za války. Petr Šimíček (GOH) se věnoval se studenty diskusi na téma Odejít ze země? Emigrace či exil? za pomoci výchozích textů se vzpomínkami a reflexemi těch, kteří to prožili. Jiří Sovadina (GOH) ve svém workshopu Rozhodování za "Velké války" s pomocí pramenů sledoval osud konkrétního českého vojáka a jeho osudové volby. Po obědě se studenti vyměnili a nastalo druhé kolo workshopů. Závěrečným bodem programu byla představení knihy Dny strachu - osudy ukrývaných Židů na Slovensku v časech vlády Jozefa Tisa, během kterého její autor Milan Hes objasnil studentům s využitím dobových fotografií každodenní volby Slováků a slovenských Židů v období II. světové války.

Druhý konferenční den zahájila projekce filmu Karla Kachyni Ucho, který zachytil dramatická rozhodování komunistického funkcionáře a jeho ženy během jedné noci v období strachu a všeobecné podezřívavosti 50. let 20. století v Československu. Po krátké přestávce následovala poslední výměna studentských skupin a třetí kolo workshopů. Po obědě nastalo vyvrcholení celé konference, beseda s vzácnými hosty, signatáři Charty 77, novinářkou a překladatelkou Petruškou Šustrovou a spisovatelem Ivanem Binarem. Na nelehká životní rozhodování a zásadní volby v jejich životě se ptala moderátorka Monika Horsáková ze Slezské univerzity v Opavě. Oba dva se zamýšleli nad chováním lidí v době po srpnové okupaci roku 1968, za počínající normalizace, vraceli se ve vzpomínkách ke svému věznění, podpisu Charty 77, Ivan Binar studentům vysvětloval okolnosti svého odchodu do exilu a návratu zpět do vlasti po pádu komunismu, Petruška Šustrová zase vzpomínala na nátlak Státní bezpečnosti na její přátele, šikanování, výslechy i pád režimu v roce 1989. V závěru jejich vystoupení pak přišla řada na dotazy studentů a rozvinula se velmi živá a inspirující diskuse. Celou konfernci zakončila poděkováním všem zúčastněným ředitelka gymnázia a hosté se obohaceni vědomostmi a zážitky rozjížděli do svých domovů.

Konference byla cíleně připravena jako jedna z podpůrných a zároveň ověřovacích aktivit k chystané nové publikaci metodické ediční řady PANTu. Publikace má za cíl pomocí psychologického, sociologického, historického náhledu a s využitím svědectví konkrétních pamětníků popsat a osvětlit rozhodování jednotlivce ve vypjatých momentech dějin, v situaci, kdy je doba „vymknutá z kloubů“, kdy nekontrolovaně narůstá společenské napětí. Na příkladě konkrétních osobností, jejichž životy výrazně poznamenaly a proměnily zásadní události dějin 20. století, vysvětluje mechanismy rozhodování a životní volby ve zlomovém okamžiku.Na konferenci jsme představili vytvořené materiály, které nezachycují popis historických událostí pohledem „velkých“ často neosobních dějin, ale jsou cíleně zaměřeny na lidský rozměr prožívání dějinných událostí a jejich následků.

Přehled autorů chystané publikace, jejich textů a témat, na kterých pracovali:
Petr Pithart - Když je zle. Babo raď… Rozhodování v Čechách. Za ztížených podmínek (společenský socio-historický rozměr zlomových událostí čs. a českých dějin)
Jiří Pernes - Okamžiky osudových rozhodnutí (zlomové události českých dějin ve 20. století)
Josef Mlejnek jr. - Dějiny jako pyramida polopravd (osobní, psychologický rozměr zlomových událostí čs. a českých dějin)
Ivan Binar - Kočka mezi dveřmi (rozhodování o odchodu do exilu)
Dalibor Vácha
- Kdyby při tom nešlo o kejhák - Čechoslováci a vstup do čs. dobrovolnických oddílů na Rusi za Světové války (rozhodování o dezerci a vstupu do legií)
Jiří Padevět - Anthropoid (rozhodování o vstupu do odboje za druhé světové války)
Milan Hes - Pro druhé! (rozhodování o pomoci Židům v období protektorátu)
Jan Urban - Do nebíčka, nebo do peklíčka? (rozhodování o přijetí okupace v roce 1968 jako „bratrské pomoci“)
Petr Šimíček, Jiří Sovadina (editoři publikace) a Milan Hes - metodické materiály a sady textů k interpretaci


Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT