Moderní-Dějiny.cz

Srpen s Pamětí národa

Publikováno: 16.8.2018, Aktualizováno: 7.9.2018 22:28
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Nabízíme vám přehled srpnových akcí Paměti Národa. Když se ptáme pamětníků, co dělali v noci z 20. na 21. srpna 1968 a v nejbližších následujících dnech, skoro každý si něco vybaví – někdo se třeba v noci vracel z rande, jiný zrovna přijel z dovolené, sloužili na vojně, trávili léto na chalupě...

Srpen s Pamětí národa


A často se ukazuje, že pamětníky ony osudné srpnové dny výrazně poznamenaly, ovlivnily jejich přemýšlení a jednání na dlouhá léta dopředu. V době 50. výročí začátku sovětské okupace vám přinášíme řadu vzpomínek na srpen 1968. Můžete je poslouchat v pořadu Příběhy 20. století, můžete se přijít podívat na výstavu v pražských Dejvicích nebo na besedu v Hradci Králové. V srpnu vás také pozveme do divadla nebo k nahlédnutí do naší výroční zprávy.

Krásný srpen přeje
Kristýna Bardová
koordinátorka Klubu přátel Paměti národa

Sovětská okupace, jeden z určujících momentů života
Všechny srpnové pořady z cyklu Příběhy 20. století věnujeme padesátému výročí počátku sovětské okupace Československa. První díl k roku 1968 připravil Adam Drda a uslyšíte v něm Pavla Landovského, Petra „Kima” Maišaidra, Josefa Hasince a Jiřího Koldu. Příběhy 20. století vysílá každou neděli po 20. hod. ČRo Plus, v repríze je můžete slyšet na Radiožurnálu, a to v sobotu od 21 hod. Všechny odvysílané díly najdete také v audioarchivu.
Poslechněte si Příběhy 20. století

Paměť národa '68
Zveme vás na výstavu „Paměť národa '68”. Prohlédnout si ji můžete od 15. srpna do 4. září v Dejvické ulici v Praze 6. Vypráví nejen o srpnových dnech, ale i o období pražského jara, prověrkách i omezování svobody za normalizace. A pokud se s námi budete chtít na Dejvické potkat a dozvědět se o výstavě a příbězích více, jste srdečně zváni 21. srpna od 13 hod. na slavnostní vernisáž a také na přednášku s promítáním, která se koná 23. srpna od 18 hod.
Více informací o výstavě

Dismančata pro nás zahrají o  I. M. Jirousovi a dětech z Terezína
Zveme vás na dvě divadelní představení v jednom večeru, a to v úterý 16. října od 18 hod. do Velkého sálu divadla Minor, které pro přátele Paměti národa zahraje Dismanův rozhlasový dětský soubor. Uvidíte představení „Do velké krajiny Dudédu” sestavené z básní, pohádek a dopisů, které psal Ivan M. Jirous svým dcerám ve vězení, a scénickou koláž z dopisů, časopisů, básní a deníků dětí vězněných za 2. světové války v Terezíně „… a bolelo nebe”. V pořadu si také popovídáme s lidmi, kteří obrazy z her sami prožili. Vstupenky za 120 korun si rezervujte zde, nebo je od 15. září můžete zakoupit na pokladně divadla. Tak přijďte – ať už se svými dětmi, nebo s přáteli a blízkými. Představení je totiž pro všechny věkové kategorie.
Rezervujte si vstupenky

Paměť národa roste – jen se podívejte do naší výroční zprávy
Neustále natáčíme pamětníky, loni jsme pořídili 702 nahrávek a stále hledáme nové cesty, jak jejich příběhy a zkušenosti s totalitami a válkou předávat. Skvělou zprávou je, že roste komunita lidí, kteří při nás stojí a pomáhají nám. Naše aktivity jsou díky tomu z 58 % placeny ze soukromých darů. Taková podpora nás na jednu stranu zavazuje, na druhou dává svobodu a nezávislost na politicích. Díky za to patří všem, kteří nám přispívají, ať už milionovými dary, nebo stokorunou.
Přečtěte si výroční zprávu

Rok '68 ve Východních Čechách
Josef Krám v roce 1968 spolupracoval se Svobodným vysílačem Podorlicko, který šířil éterem svobodný rozhlas. Na ilegální vysílání i na problémy, které mu přineslo vystavení fotografií, které pořídil během invaze, bude  vzpomínat  10. září od 17 hod. ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. Přijďte si s ním popovídat.
Dozvědět víc

V srpnu vás zveme na:
Výstavu „Paměť národa: ANO/NE” do 30. 8., Stændertorvet, Roskilde, Dánsko
Výstavu „Paměť národa Zlínského kraje” do 26. 8., Masarykovo náměstí, Rožnově pod Radhoštěm
Výstavu „Paměť národa Olomouckého kraje” do 28. 8., Masarykovo náměstí, Jeseník
Výstavu „Paměť národa'68” 15. 8. – 4. 9., Dejvická ulice, Praha 6

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT