Moderní-Dějiny.cz

Soutěžte o knihu Hranice snů

Publikováno: 8.1.2021, Aktualizováno: 26.1.2021 21:53
Rubrika(y): Aktuality

Vážení soutěživí čtenáři, redakce portálu Moderní dějiny.cz pro Vás připravila populární vědomostní soutěž. Otázku jsme vybrali z knihy Tomasze Grzywaczewského: "Hranice snů" s podtitulem „O neuznaných státech“. Pro zájemce o historii, učitele a jejich studenty ji do soutěže poskytla Edice Moderní dějiny.

Soutěžte o knihu Hranice snů

Od slunečnicových polí Podněstří k minovým polím Doněcka provádí Tomasz Grzywaczewski čtenáře v knize Hranice snů. Neuznávané státy na území někdejšího Sovětského svazu jsou, jak ukazuje případ konfliktu v Náhorním Karabachu, tak trochu jako časované bomby: nedá se odhadnout, kdy tam „zamrzlý“ konflikt znovu propukne. A přece tam všude, od Podněstří přes Abcházii či Jižní Osetii, Náhorní Karabach až po Doněckou a Luhanskou republiku, umírali a prchali z domova civilisté, vládla tam a vládne etnické či pseudoetnická zášť, a budoucnost je nejistá. Na některé z těch konfliktů jsme už zapomněli, o jiných slyšíme denně ve zpravodajství – a skutečné smíření a ani trvalý mír nejsou v dohledu.
 
Sám autor o knize píše:
Tato kniha je plodem mého cestování po postsovětských neuznávaných státech v letech 2014–2016. Každá taková výprava zachytila nejen vymezené místo, ale i konkrétní historický moment, v němž jsem tyto republiky-nerepubliky viděl a popisoval. Neuznávané republiky nejsou ničím stálým a neměnným. Právě naopak. Tyto drobné útvary podléhají násilným a často krutým proměnám. Když jsem v roce 2015 odjížděl do Náhorního Karabachu, nepředpokládal jsem, že tam o pouhý rok později dojde k eskalaci konfliktu, jaká byla už dvě desítky let nevídaná. Když jsem byl v roce 2015 na frontě u Doněcku, nevěděl jsem, že sleduji první tóny dlouhodobé uspané války zamýšlené na vyčerpání Ukrajiny. Ve chvíli, kdy tato kniha zamíří do rukou čtenářů, možná v situaci těch zemí dojde k dalším změnám. Bez ohledu na politické souvislosti je však především vyprávěním o lidech, kteří se čtvrt století po pádu sovětského impéria se mnou podělili o hranice svých snů.

TOMASZ GRZYWACZEWSKI (nar. 1986) je reportér, spisovatel a analytik, který se specializuje na záležitosti střední a východní Evropy. Je autorem knih Hranice snů. O neuznávaných státech, Život a smrt na Cestě mrtvých a také Divokým východem. Dvakrát byl vyznamenán Cenou Mageliana pro autora nejlepší reportážní knihy, je laureátem Křišťálové karty polské reportáže v kategorii Cena čtenářů a byl nominován na Cenu Media Tory v kategorii ObserwaTOR (Pozorovatel). Stal se inspirátorem a spoluscenáristou celovečerního dokumentárního filmu Stíny impéria, laureátem tvůrčího stipendia ministra kultury a národního dědictví, členem prestižního amerického Explorers Club, stipendistou programu Russian Security Studies na Daniel Morgan Graduate School of National Security ve Washingtonu i inspirátorem mnoha reportérsko-cestovatelských projektů. Spolupracuje mj. s Foreign Policy a s Onet.pl. Byl zpravodajem z ozbrojených konfliktů v Donbasu, Kurdistánu a Náhorním Karabachu. Publikoval mj. v periodikách Gość Niedzielny, National Geographic Traveler, Do Rzeczy, Wprost, Podróże, Rzeczpospolita, Nowa Europa Wschodnia, Gazeta Polska a Kontynenty. Byl šéfredaktorem časopisu Koncept. Je také autorem vědeckých a analytických prací z oboru mezinárodního práva a mezinárodních vztahů.

Nakladatel: Past production s.r.o., PANT, z.s.
ISBN 978-80-906778-7-6 / ISBN 978-80-906667-1-9
Z polského originálu Granice marzeń, O państwach nieuznawanych
Překlad Petruška Šustrová
Popis: brožovaná, 192 stran
Rok vydání: 2020

Knihu si můžete koupit ZDE



KOUPÍ KNIHY PODPOŘÍTE 30% JEJÍ CENY ČINNOST SPOLKU PANT

Odpovězte na soutěžní otázku a doufejte, že budete vylosováni jako jeden ze tří výherců, kterému bude zaslána kniha "Hranice snů". Soutěžit můžete až do 24. ledna 2021.

Soutěžní otázka:

Kdy a kde bylo české vydání knihy "Hranice snů" poprvé představeno českým čtenářům za autorovy osobní přítomnosti?

_Soutež ~ Zvolte odpověď na soutěžní otázku

Soutěž byla ukončena. Výhercům gratulujeme!

Správná odpověď:

2. 11. 2020 v Centru PANT v Ostravě v rámci Polských dnů

Výherci:
  1. slaninapetr@email.cz
  2. r.barova@seznam.cz
  3. burr1@centrum.cz

Nápověda:
Správnou odpověď můžete najít ZDE

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.1.

Rozpad východního bloku

Tuto ilustrativní prezentaci využijete pravděpodobně na konci školního roku, protože je věnována přelomovému r...
11.12.

Krize východního bloku

Výuková prezentace věnovaná krizím východního bloku. Stručně popisuje sovětsko-jugoslávskou roztržku, měnovou ...
3.12.

Dějiny Ruské federace 1991-1999

Cílem této výukové prezentace je přehledně shrnout nejvýznamnější vnitropolitické události v Ruské federaci od...
19.11.

Rozpad SSSR a vznik Ruské federace (1985 - 1991)

Výuková prezentace zjednodušeně přibližuje rozkladné procesy v Sovětském svazu, počínaje nástupem M. Gorbačova...
7.8.

Vybrané aspekty ekonomického vývoje Východního bloku v 50. a 60. letech

Nástup komunismu bývá většinou tematizován v souvislostech politických, pod zorným úhlem postupující represe, ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT