Moderní-Dějiny.cz

Scéna Moderních dějin.cz na Colours of Ostrava je připravena, přijďte se podívat!

Publikováno: 17.7.2015, Aktualizováno: 18.7.2015 12:13
Autor: (red)

Milí příznivci historie a návštěvníci Colours of Ostrava, zveme vás na scénu Voices of Freedom, kterou připravily Moderní dějiny.cz s Evropskou komisí. Těšte se na zajímavé debaty, unikátní dokumentární filmy, šest výstav PANTu, nabídku historických knih z e-shopu Moderních dějin a příjemné lenoškové prostředí!

Scéna Moderních dějin.cz na Colours of Ostrava je připravena, přijďte se podívat!

Na naší scéně můžete navštívit výstavy o Olze Havlové, Tomáši Baťovi, Pavlu Tigridovi, Janu Zajícovi, historii Berlínské zdi a rekapitulační výstavu Rok po roce poválečnými dějinami světa i Československa.

Program na dnešní den a medailony vystupujících najdete níže v článku, fotografii prostoru scény ve fotogalerii pod článkem.

Protest a revolta
Známe kořeny protestů proti politickému establishmentu v dějinách a revolt ve světě umění? Čím posunuly hranice hudby protestsongy? Jak se žilo československé opozici za totality? Kde začíná a končí má svoboda?
Moderuje a provází: Petruška Šustrová (překladatelka a publicistka)
V průběhu odpoledne budou čteny ukázky z knihy Karneval revoluce o protestech ve střední Evropě v druhé polovině 80. let. (čte herec Přemysl Bureš)

12,00 – 12,20
projekce krátkometrážního filmu Nepřizpůsobiví – Miroslav Skalický
(PANT 2014)
Film vychází z pamětnické výpovědi Miroslava „Skaláka“ Skalického. Jeho vyprávění doplňují záběry interiéru a exteriéru mlýna v Meziříčku u Želetavy. Pamětník se v krátkosti věnuje popisu kulturního života undergroundové subkultury v ČSSR. Ve vyprávění se dále zastavuje u popisu dopadů represivní činnosti Státní bezpečnosti na život vlastní rodiny. Stranou Skalákovy pozornosti nezůstává líčení odchodu z vlasti ani zapojení do aktivní exilové práce.

12,30 – 13,15
Protestsong a revolta v hudbě – přednáška Josefa Rauvolfa s hudebními ukázkami
Josef Rauvolf – překladatel a publicista

13,15 – 13,30
projekce krátkometrážního filmu Šafrán (PANT 2014)
Dokumentární snímek je výpovědí některých členů neoficiálního sdružení folkových písničkářů Šafrán, které v Československu působilo v 70. letech. Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Petr Lutka a Dagmar Andrtová-Voňková vzpomínají na normalizaci, na konfrontaci s režimem i na krušná léta v emigraci, ke které byli někteří donuceni v rámci akce Asanace.

13,45 – 15,15
debata Historie a přítomnost protestu
Miroslav „Skalák“ Skalický – zpěvák, textař, publicista, věčný rebel
Petr Placák – prozaik, historik a publicista
Marek Pedziwol – polský novinář a zahraniční dopisovatel

15.30–15.50
projekce krátkometrážního filmu Don Quijote z Považia

Slovenský dokumentární film o aktivistovi Juraji Smatanovi a o tom, co ho vede k tomu, aby už několik let neúnavně bojoval s korupcí.

16.00–17.30
debata Svoboda projevu a její hranice
Jan Macháček – hudebník, novinář a komentátor Lidových novin
Roman Joch – publicista, politický komentátor a překladatel

V prostoru scény Voices of Freedom si budete moci prohlédnout tematické výstavy z produkce Občanského sdružení PANT a zakoupit knížky se specializovaného e-shopu Moderních dějin.

MEDAILONY VYSTUPUJÍCÍCH

Petruška Šustrová – překladatelka, publicistka
Disidentka, publicistka a překladatelka historických děl z angličtiny a polštiny. Z politických důvodů nedokončila studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Roku 1969 byla zatčena a poté odsouzena ke dvěma letům odnětí svobody za opoziční aktivity. Byla signatářkou Charty 77, v roce 1985 její mluvčí, a od roku, v roce 1979 se stala členkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Spolupracovala s redakcí samizdatové revue Střední Evropa. V roce 1999 byla vyznamenána novinářskou Cenou Karla Havlíčka Borovského, v roce 2009 získala novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

Josef Rauvolf – překladatel a publicista
Publicista a překladatel, specializující se především na tvorbu beat generation a subversivní tendence v hudbě i literatuře. Spoluautor oceněného dokumentárního cyklu Alternativní kultura, držitel řady překladatelských cen.

Miroslav Skalický (Skalák) - zpěvák, textař, publicista, věčný rebel
Zpěvák, textař, publicista, věčný rebel a propagátor undergroundového způsobu života. Už od dětství projevoval svobodného ducha i smysl pro humor, o povaze režimu neměl především díky rodičům žádné iluze. Začal psát texty, ale nikdo je nechtěl hrát, zdály se příliš provokativní, proto si založil vlastní kapelu The Hever and Vazelína Band. Její vtipné, syrové a přímočaré texty provázely undergroundovou komunitu celou normalizaci.

Petr Placák – prozaik, historik a publicista
Prozaik, historik a publicista. Vyučil se mechanikem, nesměl studovat na vysoké škole a díky tomu prošel různými dělnickými profesemi. Patřil ke klíčovým postavám českého literárního undergroundu, publikoval v samizdatu, organizoval mnoho protikomunistických demonstrací. V roce 1988 spolu s přáteli založil nezávislou iniciativu České děti. Pracoval jako redaktor v Respektu, Českém deníku, Českém týdeníku a Lidových novinách. Je šéfredaktorem studentského politicko-kulturního měsíčníku Babylon.

Marek Pedziwol – polský novinář a zahraniční dopisovatel
Polský novinář a zahraniční dopisovatel mnoha významných evropských médií. Vystudoval astronomii na univerzitě ve Vratislavi a astrofyziku na vídeňské univerzitě. V letech 1988 – 2000 byl zahraničním korespondentem polské redakce BBC ve Vídni a Praze. Byl rovněž zahraničním korespondentem polské redakce Radio France Internationale či Deutsche Welle z České republiky a Polska. Dnes působí v Deutsche Welle a WirtschaftsBlatt.

Roman Joch – publicista, politický komentátor a překladatel
Publicista, politický komentátor a překladatel. V letech 1994–1996 byl zahraničním tajemníkem Občanské demokratické aliance, v letech 2001–2003 místopředsedou Konzervativní strany a od roku 2003 je ředitelem Občanského institutu, s nímž spolupracuje již od roku 1991. Na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické přednáší předmět Politické ideologie.

Jan Macháček – hudebník, novinář a komentátor Lidových novin
Novinář, hudebník a disident, signatář Charty 77. V letech 1983 až 1986 byl členem hudební skupiny The Plastic People of the Universe a od roku 1985 působí jako kytarista skupiny Garáž. Působí též v kapele Velvet Underground Revival Band. Jako novinář Spoluzaložil týdeník Respekt, později působil v Hospodářských novinách, od roku 2015 píše pro Lidové noviny. Do ledna 2015 působil jako předseda správní rady Knihovny Václava Havla.

Voices of Freedom
program diskusní scény Moderních dějin.cz a Evropské komise

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT