Moderní-Dějiny.cz

Projekt Věrný zůstanu

Publikováno: 19.2.2013, Aktualizováno: 23.6.2013 13:53
Autor: (red)

Jan Palach, student historie, se ve svých jednadvaceti letech upálil. Udělal to na protest proti letargii, do které se podle něj český národ propadal po invazi spojeneckých vojsk v srpnu 1968. Tento výrazný výkřik vzdoru hluboce zasáhl českou i zahraniční veřejnost a mnozí na něj dodnes vzpomínají s mrazením v zádech.

Projekt Věrný zůstanu

Web vernyzustanu.cz mapuje zásadní zvraty v historii českého národa od vzniku republiky až po Sametovou revoluci. Ústředním tématem je čin Jana Palacha, který svým upálením vyjádřil protest proti letargii lidu vůči okupaci sovětskými vojsky. Web dává do kontextu údálosti, které tuto oběť předcházely i následovaly.

Dějiny českého národa 20. století
Události jsou unikátní online encyklopedií, která přehledně řadí do časové osy nejdůležitější okamžiky 20. století na našem území, vysvětluje jejich průběh, pozadí i souvislosti. Vytvořena je z autentických, mnohdy doposud nepublikovaných fotografií a audio záznamů přelomových vystoupení tehdejších představitelů státu.

Události na webu Věrný zůstanu

Zpovědi lidí, kteří u toho byli
Rozhovory nabízejí autentické a ojedinělé výpovědi pamětníků činu Jana Palacha. Přinášejí působivá vyprávění osobností, v nichž nešťastná doba politických procesů, okupace sovětskými vojsky či následná normalizace zanechala nesmazatelné stopy.

Rozhovory na webu Věrný zůstanu

Jan Palach pocházel z rodiny živnostníka a byl vychován v duchu prvorepublikových a vlasteneckých tradic. Vysokoškolská studia zahájil na Vysoké škole ekonomické a později přestoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Podle popisu kamarádů byl Jan tichý a zásadový člověk, který se aktivně účastnil studentského života. K Sovětskému svazu měl kladný vztah, nadšeně pomáhal s organizací pracovních táborů v Kazachstánu a v Leningradu. Na podzim 1968 se ale vše změnilo. Jan se účastnil několika demonstrací proti okupaci a začal přemýšlet o radikálním činu, který by zburcoval davy. Odhodlal se k němu 16. ledna 1969, kdy se u Národního muzea v Praze zapálil.

HOŘÍCÍ KEŘ je třídílné drama, které pro HBO natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland. Toto drama vychází ze skutečných událostí a vystupují v něm reálné postavy. Zaměřuje se na alarmující čin studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1969. Advokátka Dagmar Burešová se později ujímá jeho odkazu a zastupuje rodinu Palachových v procesu proti komunistickému poslanci, který znevážil Palachovu oběť za svobodu národa. Příběh Jana a Dagmar je příběhem základních lidských hodnot, jako jsou pravda, čest, spravedlnost a odvaha. Boj za svobodu, morální zásady, oběť a vytrvalost v čase zoufalství sjednotily okupovaný národ. O dvacet let později byl totalitní režim smeten. Dvacáté výročí Palachovy smrti v roce 1989 inspirovalo svobodomyslné lidi k protestům, které vedly nakonec k pádu komunismu v Československu a železné opony v Evropě. Dagmar Burešová, která po celý život zastupovala pronásledované představitele opozice, se stala první ministryní spravedlnosti svobodného Československa.

Web filmu Hořící keř

Autoři projektu požádali osobnosti veřejného života, jako Madeleine Albright, Kamilu Moučkovou, Vlastu Chramostovou, Stanislava Milotu, Olbrama Zoubka, Věru Čáslavskou, Jiřího Stránského, Jiřinu Šiklovou, Palachovy spolužáky a mnoho dalších, aby se s nimi setkali a vyprávěli jim svůj příběh. Výsledkem jsou rozhovory plné intimních vzpomínek, zážitků a prožitků, ilustrujících zásadní dějinné zvraty v období vlády komunistického režimu.

Projekt Věrný zůstanu pro HBO Europe s. r. o. vytvořila agentura 2FRESH na podporu dramatu Hořící keř, který natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland. Tento projekt získal záštitu Magistrátu Hlavního města Prahy a jejího primátora Bohuslava Svobody.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.11.

Živá pochodeň - Ryszard Siwiec

Tato výuková prezentace byla připravena k výročí hrdinského činu Poláka Ryszarda Siwce, který se 8. září 1968 ...
15.1.

Jan Palach, Jan Zajíc a živé pochodně v zemích východního bloku

Prezentace se v dobovém kontextu zabývá příčninami a následky upálení Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plock...
15.1.

Náběh, počátky a podoby normalizace

Výuková prezentace "Náběh, počátky a podoby normalizace" je vymezena obdobím od podzimu 1968 do XIV. sjezdu KS...
1.9.

40 let od smrti Jana Palacha

O smyslu a aktuálnosti oběti z ledna 1969, kdy si student filozofické fakulty vzal demonstrativně život, aby u...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT