Moderní-Dějiny.cz

Projekt Meze svobody / Free2choose

Publikováno: 27.2.2015, Aktualizováno: 27.2.2015 14:01
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

První dva videoklipy mezinárodního projektu Free2choose Create, iniciovaného Anne Frank House v Amsterodamu, který v ČR realizuje pod názvem Meze svobody spolek Asi-milovaní, byly vytvořeny žákyněmi osmého a devátého ročníku základní školy v Přibyslavi, dalších šest pak studenty maturitních ročníků na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře.

Projekt Meze svobody / Free2choose

      

Projekt Meze svobody vede žáky k pochopení důležitosti dodržování lidských práv a předcházení projevů extremismu, který ohrožuje nejen demokracii jako takovou, ale osobní svobody a práva každého jednotlivce. V rámci projektu se totiž sledují situace, kdy se proti sobě ocitají některá ze základních lidských práv a svobod (např. svoboda slova, svoboda vyznání, svoboda projevu, svoboda shromažďování atd.). Cílem projektu je vést žáky k pochopení konceptu demokracie a lidských práv a svobod, důležitosti odpovědnosti a aktivního občanství, ale také kritického a samostatného myšlení.

Těžištěm projektu je žákovský videoklip: žáci pod odborným vedením a za technické podpory samostatně vytvářejí videoklipy na téma, jež si sami zvolili. Klip se stává základem dlouhodobého vzdělávacího programu, do kterého jsou zahrnuti nejen tvůrci videoklipu, ale žáci celé školy a pedagogové, ve kterém budou pro žáky – účastníky projektu – realizovány lekce a projektové dny na téma lidská práva a extremismus a extremismus a média. Jelikož považujeme za velice důležité, aby se s tematikou pracovalo na školách soustavněji, nejen v rámci různých projektových aktivit neziskových organizací, které školy navštěvují, ale aby byla problematika zahrnuta do obecného kurikula školy, jsou součástí předkládaného projektu semináře pro pedagogy, které umožní pedagogům se v tematice extremismu zorientovat a řešit problémy, které se v této souvislosti mohou ve škole vyskytnout. Vyvrcholením projektu je chystaná konference pro žáky a pedagogy zapojené do projektu, kde vedle odborných přednášek a interaktivních seminářů bude dostatečný prostor vymezen diskusi o získaných vědomostech a zkušenostech – konference je předběžně plánována na listopad 2015 do Kutné Hory.

V Přibyslavi žákyně vytvořily dva klipy na témata bulváru a soukromí a vztahu k pacientům trpícím schizofrenií. Oba klipy je možné shlédnout na kanále youtube.com, přístupné jsou přes webové stránky Asi-milovaných http://www.moznosti-demokracie.cz/free2choose/. Následně vedly veřejnou debatu, která se konala na Městském úřadě v Přibyslavi za účasti Ing. Mgr. Evy Teclové z Fokusu Havlíčkův Brod, MUDr. Petra Hromady - primáře Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodu, Mgr. Petra Adama - ředitele ZŠ Přibyslav, Mgr. Petra Gabaľa - lektora mediální výchovy a bývalého novináře a Jiřího Večeři z Kabelové televize Přibyslav. Kabelová televize Přibyslav o projektu natočila reportáž.

Pro Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře jsme ve spolupráci s místními pedagogy připravili půlroční program pro maturitní ročníky, který se stal součástí ŠVP školy. Výuka proběhla ve dvou paralelních skupinách, jedna vedená Mgr. Zdeňkem Maňákem, druhá Mgr. Vítem Rakušanem. Každá skupina měla výuku jednou v týdně v dvouhodinových blocích.

Samotné natáčení, při němž vzniklo šest videoklipů, probíhalo od poloviny listopadu po prezentaci zpracování tématu, stanovení lidskoprávních dilemat, kterých se otázka týká, a definitivní formulací otázky. Následně vznikly rozhovory s občany, jejichž část byla později využitá ve videoklipech, a střih. V lednu proběhla prezentace před třídou a veřejná prezentace je plánovaná na 13. března 2015 ve škole. Filmy jsou prezentovány na a na http://www.moznosti-demokracie.cz/free2choose/. Semináře se účastnilo 32 žáků.

Téma

Adresa

Měla by být eutanazie povolena?

http://youtu.be/hmZXWkpciHw

 

Jste pro legalizaci adopce a umělého oplodnění homosexuálními páry?

http://youtu.be/ihP1bH6Hxz0

 

Měla by být KSČM zakázána?

http://youtu.be/IclQpa2bLLg

 

Měla by  být v České republice znovu zavedena povinná vojenská služba?

http://youtu.be/PvOJ_oZH_PQ

 

Měl by být obnoven trest smrti?

http://youtu.be/FmoJ7AqtQ4A

 

Měla by být snížena hranice trestní odpovědnosti na 14 let?

http://youtu.be/7ba7aR9GKrQ

 

V příštím roce bude projekt realizován v ZŠ Plaňany, na Gymnáziu v Chomutově a v ZŠ B. Němcové v Přerově.

Projekt Meze svobody v ČR podpořili: MŠMT v rámci Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2014, příspěvkový program Města Kutná Hora pro rok 2014 a dále bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

Přílohy

pdf
Projekt Meze svobody / Free2choose - stručná metodika
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,34 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT