Moderní-Dějiny.cz

„Ostrava v době protektorátu“ – V. ročník středoškolské studentské konference

Publikováno: 17.3.2010, Aktualizováno: 2.4.2012 19:32

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 15.-16. března 2010 již V. ročník studentské středoškolské konference, která tematicky dotvářela cyklus novodobých československých dějin v regionálním kontextu.

„Ostrava v době protektorátu“ – V. ročník středoškolské studentské konference

Akce se zúčastnilo téměř osmdesát středoškoláků z Ostravska, ale také ze spřátelené školy z Chocně. Se studenty na konferenci přišli také jejich učitelé dějepisu, kteří si tak mohli z akce odnést mnohé metodické náměty a inspiraci pro svou práci. Konference se konala pod záštitou primátora města Ostravy pana Petra Kajnara, město Ostrava její konání podpořilo grantem, podpořil ji také Svaz bojovníků za svobodu a Památník II. světové války v Hrabyni.

První konferenční den slavnostně zahájila ředitelka školy Dagmar Juchelková, hlavní organizátor představil program akce a konference započala projekcí cenných záběrů z německých a českých filmových týdeníků, které svým komentářem doprovodil učitel Gymnázia Pavla Tigrida Marcel Mahdal. V návaznosti na filmový materiál pak studenty ve formě přednášky s podporou multimediální prezentace dobových pramenů seznámil se základními rysy protektorátní správy české i německé, odbojovými skupinami i každodenností života pod okupací. Ve svém vystoupení se pochopitelně zaměřil především na události vztahující se k dějinám Ostravy a okolí města. Po krátké přestávce v dopoledním bloku vystoupili studenti Gymnázia Olgy Havlové, kteří ve formě krátkých biografických medailonů představili významné osobnosti odboje a protektorátní správy české i německé. Na ně navázali jejich učitelé blokem paralelních workshopů „Osudy, vzpomínky, reflexe doby“, v nichž interpretovali v rozpravách se zúčastněnými studenty a kolegy dobové memoárové a literární texty. Jiří Sovadina pracoval s úryvky z deníku mladé skautky Lídy Šumné z Kopřivnice, která ve svých záznamech reflektovala události protektorátní a válečné. Petr Šimíček analyzoval ve své skupině postupy a cíle protisovětské protektorátní propagandy na ukázkách z cestopisné knihy „Cesta do ráje“, zachycující postřehy českých protektorátních dělníků a rolníků z cesty po okupovaných územích SSSR v roce 1942. Lukáš Bárta ve svém workshopu interpretoval, porovnával a uváděl do dobového kontextu literární texty českých spisovatelů z období německé okupace.

Odpolední program byl uveden animovaným filmem Jiřího Trnky „Pérák a SS“ z roku 1946, který navodil atmosféru pro vyvrcholení prvního konferenčního dne, kterým bylo bezesporu vystoupení pamětníků spisovatele Oldřicha Šuleře a pana Miroslava Knoppa. Jejich zajímavé vzpomínky na léta mládí po Mnichovu a německé okupaci, protektorátní tísnivou realitu, totální pracovní nasazení i atmosféru osvobození Ostravy účastníky na více než dvě hodiny zcela pohltily.

Druhý konferenční den byl zahájen projekcí filmového dokumentu Transport do neznáma, zachycující osudy ostravských Židů za války, především však události Akce Nisko nad Sanem – prvního transportu evropských Židů. Dokument doprovodil dalšími zajímavými historickými fakty a se studenty debatoval profesor Slezské univerzity v Opavě a odborník na tuto problematiku Mečislav Borák. Po krátké přestávce přestavila nový dokument ostravského studia České televize „Sloužil jsem ve wehrmachtu“ profesorka Ostravské univerzity Nina Pavelčíková, která v úvodu před projekcí seznámila studenty s historickými reáliemi z dějin Hlučínska do roku 1938 a po promítání rovněž ochotně odpovídala na dotazy účastníků.

Po obědě poprvé v dějinách pořádání konferencí účastníci a hosté opustili gymnázium a přistavenými autobusy se přemístili do Památníku II. světové války v Hrabyni, kde byl připraven odpolední program, vztahující se především k tématu osvobozování Ostravy a okolních měst a obcí v rámci ostravské operace. O smyslu, současné podobě a sbírkách památníku promluvila v úvodní řeči zasvěceně jeho ředitelka Jana Horáková. Na ní pak navázali studenti Gymnázia Olgy Havlové, kteří přečetli vybrané úryvky ze seminárních prací – vzpomínky rodinných příslušníků na osvobození Ostravy a okolních obcí. Očekávaným vrcholem druhého konferenčního dne byly vzpomínky účastníka bojů II. světové války a osvobozování Ostravy, tankisty, generála Mikuláše Končického, který ve strhujícím vyprávění studentům popsal válečné operace, život vojáků na frontě a ostravskou operaci. V závěru také seznámil účastníky s činností ostravské pobočky Svazu bojovníků za svobodu a organizátorům konference předal pamětní list této organizace. Následovala prohlídka nových expozic Památníku II. světové války se zajímavým a zasvěceným komentářem odborných pracovnic.

Poté konferenci oficiálně uzavřeli organizátoři s nadějí, že v příštím roce opět přivítají na půdě gymnázia účastníky dalšího ročníku...

 

Zde se můžete podívat na reportáž o konferenci na stránkách České televize

Přílohy

pdf
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,19 MB | Stáhnout soubor...

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.4.

Sedmý ročník středoškolské studentské konference v Ostravě měl celorepublikový rozměr

Pod názvem Druhá kultura v Československu se na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě konala ve dnech 29. úno...
4.10.

Artur Radvanský vzpomíná na převádění na Ostravsku

V rámci letní školy Moderních dějin se Martin Šmok ze USC Shoah Foundation Institute zaměřil na metodologii pr...
31.3.

„Ostraváci za dráty – lágry ve vzpomínkách pamětníků“ – VI. ročník středoškolské studentské konference

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 29.-30. března VI. ročník středoškol...
19.8.

Československo a Ostrava v čase normalizace - IV. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2009)

Prezentace v PDF zachycující průběh IV. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v...
17.8.

Mýty a realita komunistického Československa - I. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2006)

Prezentace v PDF zachycující průběh I. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v ...
17.8.

Antisemitismus, holocaust a ostravští Židé - II. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2007)

Prezentace v PDF zachycující průběh II. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v...
17.8.

Československo a Ostrava v roce 1968 - III. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2008)

Prezentace v PDF zachycující průběh III. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT