Moderní-Dějiny.cz

Nadační den pro Olgu Havlovou na GOH v Ostravě-Porubě

Publikováno: 8.10.2013, Aktualizováno: 8.10.2013 14:42

Vyvrcholením několika akcí, které Gymnázium Olgy Havlové uspořádalo u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové, byl bezesporu Nadační den, který se odehrával v krásném slunném dni na půdě školy 3. října 2013.

Nadační den pro Olgu Havlovou na GOH v Ostravě-Porubě

Gymnázium Olgy Havlové se svými aktivitami na poli popularizace moderních dějin a tematiky lidských práv snaží důstojně rozvíjet odkaz Olgy Havlové jako výjimečné osobnosti naší moderní historie. U příležitosti 80. výročí jejího narození právě s tímto vědomím zorganizovali učitelé a studenti několik akcí, které Olgu Havlovou připomněly mladým lidem i široké veřejnosti. Součástí oslav byla účast studentského divadla na dni věnovaném Olze Havlové na pražském hudebním festivalu United Islands v červnu, esejistická soutěž pro studenty, životopisná výstava v české verzi pro základní a střední školy z celé ČR či anglické jazykové verzi pro Havlovský festival ve Washingtonu a především dlouho očekávaný, pestrý a úspěšný Nadační den Olgy Havlové…

Dopolední program zahájili vzácní hosté, kteří se s Olgou Havlovou znali, spolupracovali s ní a ochotně přijeli do Ostravy na ni zavzpomínat. V debatě moderované Monikou Horsákovou jsme přivítali Olžiny přítelkyně z disentu Annu Freimanovou a Petrušku Šustrovou i její spolupracovnice z Výboru dobré vůle, ředitelku Milenu Černou a Moniku Granja. Ve velmi osobních a bezprostředních vzpomínkách přiblížili studentům Olgu Havlovou nejen jako manželku disidenta a pozdějšího prezidenta, první dámu či zakladatelku nadace, ale především jako neobyčejně výraznou osobnost, statečnou a činorodou ženu. Rozpovídaly se o jejím dětství na Žižkově, osudovém setkání s Václavem Havlem, milovaných chvílích na Hrádečku, životě pod dohledem StB, činnosti v disentu, přirozeném vplynutí do role první dámy, o neskutečném nasazení ve Výboru dobré vůle.

Po krátkém filmu Olgy Sommerové o Olze Havlové z cyklu GEN zahájil svou projekci blízký přítel manželů Havlových, fotograf Bohdan Holomíček. Ten začal Václava a Olgu fotit v roce 1974, na Hrádeček to měl kousek, docházel za nimi a stal se tak po čase „rodinným“ fotografem Havlových na jejich venkovském útočišti. Projekce fotografií zahrnovala snímky rekapitulující proměnu tváře českých měst a krajiny za poslední půlstoletí, studentům odhalovaly dnes již naprosto nepředstavitelné rekvizity komunistického režimu, rozeseté po ulicích, městech, na stěnách i fasádách. Hesla, nápisy, monstrózní pomníky. Pochopitelně došlo také na křehké snímky Olgy a Václava Havlových z Hrádečku.

Většina studentů školy měla během Nadačního dne možnost diskutovat se zástupci různých charitativních organizací působících na Ostravsku - pozvání přijalo osm společností: ADRA, Charita Ostrava, Mobilní hospic Ondrášek, Centrum pro rodinu a sociální péči, Hospic Frýdek-Místek, Občanské sdružení Vzájemné soužití a Asociace Trigon. Každá ze společností se věnuje trochu jiné problematice, takže besedy přinesly studentům možnost seznámit se s problematikou sociální práce v různých souvislostech, otevřít často tabuizovaná témata a také ukázat cestu smysluplného naplnění volného času prostřednictvím dobrovolnické práce.

Mladší studenti se v připravených workshopech věnovali pracovním listům k fotografické výstavě, prostřednictvím kterých se blíže seznámili s vybranými úseky života Olgy Havlové, některými historickými nebo politickými souvislostmi a zajímavostmi. Starší studenti pracovali s katalogem anglické verze výstavy.

Odpolední program zahájila ve 14 hodin vernisáž výstavy „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“ za účasti zástupců gymnázia, autorů výstavy z PANTu, Bohdana Holomíčka a dalších pozvaných hostů.

Bezprostředně poté vypukl odpolední program na školním hřišti. Na jeho zahájení promluvili ředitelka školy, starosta městského obvodu Ostrava – Poruba ing. Lumír Palyza, poslankyně minulé Poslanecké sněmovny PČR PhDr. Jaroslava Wenigerová, bývalá ředitelka školy PhDr. Šárka Hrdinová, která v roce 1996 iniciovala to, aby škola se souhlasem tehdejší prezidenta přijala čestný název Gymnázium Olgy Havlové, a předsedkyně Výboru dobré vůle MUDr. Milena Černá, která škole předala vzácnou stříbrnou medaili Olgy Havlové.

Školní hřiště se na celé odpoledne proměnilo v místo setkání současných a bývalých studentů, rodičů, hostů, přátel našich studentů i lidí, kteří se zkrátka přišli podívat, co se to vlastně děje. Na hřišti stál nepřehlédnutelný stan cirkusového šapita, ve kterém po celou dobu programu probíhaly workshopy společnosti Cirkus trochu jinak – děti i dospělí si mohli vyzkoušet žonglování, chůzi po laně, cvičení s obručí a další kejkle.

V programu se představili studenti školy s nacvičeným artistickým vystoupením, jehož součástí bylo kromě jiného i impozantní vystoupení na visutých šálách, zahrály skvělé studentské kapely Žlutý sníh a Just Plane, vystoupilo studentské divadlo se svým absurdně laděným představením „Ve jménu Olga!“, absolvent školy a držitel oficiálního českého rekordu v seskoku z výšky na jednokolce Jenda Střelec předvedl svou exhibici a celé odpoledne vedl workshopy pro zájemce, se svými exhibicemi vystoupili členové společnosti Cirkus trochu jinak a představili své artistické a kejklířské umění, umění starodávné pantomimy i umění provazochodectví a cvičení na šálách, při kterém se doslova tajil dech. Během programu jsme vyhlásili vítěze esejistické soutěže inspirované úryvkem textu Olgy Havlové a předali ceny vítězům. V průběhu celého odpoledne probíhal permanentní turnaj ve volejbale a přehazované, o který studenti projevili navzdory chladnému počasí nebývalý zájem a hráli jako o duši. Zejména dětští návštěvníci ocenili možnost nechat si na tvář namalovat obrázek a zapojit se do nabízených aktivit. Závěrečným bodem programu bylo vystoupení ostravských klubových hudebníků.

Charitativní ráz Nadačního dne jsme naplnili nejen výběrem dobrovolného vstupného, ale také prodejní výstavou studentských prací a dražbou prací studentů i profesionálních výtvarníků a předmětů ze sportovního prostředí. Na nejvyšší částku se pod vedením zkušeného profesionála vyšplhala vydražená cena za výtvarný triptych studentky Nikol Greplové, ale největší zájem měli dražitelé o předměty ze sportovního prostředí – dres HC Vítkovice Steel podepsaný všemi současnými hráči, retro dres FC Baník taktéž s podpisy současných hráčů, šermířská přilba pětibojaře a olympionika Petra Svobody a další. Uměnímilovné dražitele zase zaujaly práce ostravských výtvarníků poskytnuté do dražby ve spolupráci s Ilonou Rozehnalovou, majitelkou Antikvariátu a galerie Fiducia.

Z dobrovolného vstupného, prodejní výstavy a dražby jsme získali skvělou částku 36 869 Kč! Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, jak už jsme avizovali, částku zdvojnásobí. S touto úžasnou podporou Výboru dobré vůle tedy budeme moci mezi osm charitativních institucí rozdělit částku 73 738 Kč, tedy více než 9 000 Kč na jednu instituci.

Díky krásnému slunečnému podzimnímu počasí, neformální přátelské atmosféře, pestré směsici nabízených aktivit, ochotě aktérů programu, kteří vystupovali bez nároku na honorář, a perfektně zajištěnému občerstvení se Nadační den Olgy Havlové proměnil v krásné poetické odpoledne a nezapomenutelný zážitek...

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

2.10.

Termíny putování výstavy o Olgy Havlové jsou zaplěny

Všechny termíny putování výstavy o životě Olgy Havlové  jsou zaplěny. Všem dalším zájemcům se velmi omlouváme....
16.9.

Anglická verze výstavy PANTu o Olze Havlové ve Washingtonu!

Anglická verze putovní výstavy „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“, kterou v...
20.8.

Výstava PANTu o Olze Havlové zavítala na festival v Trutnově!

Výstavu „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“ Občanského sdružení PANT a Gymná...
25.6.

Výstava PANTu jako součást programu Pocty Olze Havlové na festivalu United Islands

Občanské sdružení PANT a Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě-Porubě neformální vernisáží na festivalu United Isla...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT