Moderní-Dějiny.cz

Muzeum okupace Lotyšska 1940-1991 v Rize

Publikováno: 13.3.2011, Aktualizováno: 1.4.2012 19:34
Rubrika(y): Doporučujeme

Pokud na vašich cestách zavítáte do Rigy, nezapomeňte si kromě úchvatného historického centra prohlédnout i Muzeum okupace Lotyšska 1940-1991. Zajímavá výstava dokumentuje éru německé a sovětské okupace a události, které jim předcházely.

Muzeum okupace Lotyšska 1940-1991 v Rize

 

Muzeum okupace Lotyšska vzniklo roku 2006 a vystavuje sbírky dokumentů, fotografií, písemných a ústních pramenů a artefaktů, které dokumentují okupaci Lotyšska od roku 1940 až do roku 1991.

Přírůstky do sbírek pocházejí nejčastěji z darů jednotlivců a organizací. Pracovníci muzea také natáčejí videa, na nichž vzpomínají na neblahé události 20. století očití svědkové. Sbírky jsou k dispozici jak odborné, tak laické veřejnosti. 

 

Okupace Lotyšska 
Když v Evropě vypukla 1. září 1939 válka, Lotyšsko vyhlásilo neutralitu. Dostalo se však do sovětských "sfér vlivu", dohodnutých v tajné smlouvě Ribbentropp-Molotov. Sovětský svaz donutil Lotyšsko a ostatní pobaltské státy, aby podepsaly smlouvy vzájemné pomoci v říjnu 1939. Obsahovaly rozmístění sovětských vojsk podél Baltského moře. Tvrzením, že Lotyšsko porušuje smlouvu začal stupňovat Sovětský svaz v červnu 1940 tlak na vládu v Rize. Ve stejné době Německo slavilo vítězství ve Francii. Za měsíc a půl se Litva, Lotyšsko a Estonsko staly republikami Sovětského svazu. Mnohé západní země nikdy neuznaly toto připojení, a pobaltské státy tak nadále existovaly de iure podle mezinárodního práva. 

Následujících padesát let bylo Lotyšsko pod vládou dvou cizí totalitních režimů usilujících o zničení lotyšské nezávislosti. Zastrašovaly Lotyše vojenskou přítomností a masivní činností tajné policie. Během první sovětské okupace došlo k masovému zatýkání, deportacím, věznění a popravám. Postihla tak jedno procento lotyšské populace: 20-25,000 lidí. 

Němečtí nacisté, kteří obsadili zemi koncem června - začátkem července 1941 byli často vítáni jako osvoboditelé, ale jejich okupační opatření nebyla o nic méně brutální. Nezávislost nebyla obnovena. 70 000 lotyšských Židů bylo zavražděno během prvních šesti měsíců nacistické okupace. Řada Lotyšů byla poslána do Německa na nucené práce. Nemálo Lotyšů skončilo v koncentračních táborech, muži byli odvedeni do "dobrovolných" vojenských jednotek. Když se fronta vrátila v roce 1944, bylo mnoho mužů odvedeno do Rudé armády. 200 000 Lotyšů bylo nuceno bojovat na obou stranách. 150 000 Lotyšů bylo evakuováno do Německa. 120 000 uprchlíků zůstalo na Západě. 

Rudá armáda, která osvobozovala Lotyšsko jako jednu ze svých svazových republik se však chovala jako by byla na nepřátelském území. S Lotyši se zacházelo jako s fašistickými kolaboranty. Muži byli posláni do "filtračních táborů", zatýkání bylo na denním pořádku. "Válka po válce", jak nazývali svůj boj protisovětští partyzáni "lesní bratři", trvala až do roku 1956. Obrovská deportace v roce 1949 postihla přes 44 000 lidí (cca 3% z poválečné populace), hlavně lotyšské zemědělské rodiny, což zničilo lotyšské zemědělství. Prázdné domy byly určeny pro přistěhovalce z jiných částí Sovětského svazu. Politika sovětské kolonizace byla založena na industrializaci a dovozu pracovních sil pod kontrolou komunistické strany. Do roku 1989 měl podíl Lotyšů klesnou téměř o 50%. Ruský jazyk se stal komunikačním prostředkem v mnoha veřejných oblastech života: vláda, obchod, průmysl.

Poslání muzea okupace:
- připomínat, co se stalo s Lotyšskem, lotyšskému lidu a zemi během okupace Sovětským svazem a nacistickým Německem
- dokumentovat seznamy lidí nespravedlivě odsouzených, zavražděných a deportovaných do koncentračních táborů či gulagů
- informovat o Lotyších, kteří uprchli do exilu

Adresa: Latvijas Okupācijas muzejs, Strēlnieku laukums 1, Rīga LV-1050, Lotyšsko
 
 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.1.

Fotogalerie Muzeum okupace Lotyšska 1940-1991 v Rize

Muzeum okupace Lotyšska vzniklo roku 2006 a vystavuje sbírky dokumentů, fotografií, písemných a ústních pramen...
24.8.

OBRAZEM: Dva miliony lidí spojily ruce a zahájily cestu Pobaltí k nezávislosti

Před 21 lety spojily téměř dva miliony lidí z Litvy, Lotyšska a Estonska ruce a vytvořily 600 kilometrů dlouhý...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT