Moderní-Dějiny.cz

Mezinárodní seminář Svědectví pamětníků a výchova k zodpovědnému občanství

Publikováno: 21.5.2014, Aktualizováno: 21.5.2014 08:26
Autor: (red)

Přeshraniční expertní seminář organizuje 5. 6. 2014 v Ostravě Občanské sdružení PANT ve spolupráci s USC Shoah Foundation, za podpory IHRA - International Holocaust Remembrance Alliance. Nabízí v ČR zcela unikátní možnost diskuse se zástupci správce největšího digitálního archivu filmových svědectví pamětníků na světě, Archivu vizuální historie (VHA) obsahujícího 52 000 rozhovorů natočených v 58 zemích světa ve 34 jazycích.

Mezinárodní seminář Svědectví pamětníků a výchova k zodpovědnému občanství

Účastníci z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se dozvědí o zkušenostech s využíváním VHA v každém z regionů a zapojí se do diskuse o využívání svědectví ve vzdělávání v různých lokalitách, o problémech, kontextech a o metodách výchovy k zodpovědnému občanství. Každý z účastníků může přispět do debaty o potřebách pedagogů a místních politických představitelů a svým hlasem ovlivní přípravy několikajazyčného digitálního katalogu úryvků filmových svědectví popisujících sdílenou historii regionu, který bude zpřístupněn na internetu.   

9:00 – 9:30
Úvod
Představení pořádajících organizací, tedy institutu pro vizuální historii a vzdělávání USC Shoah Foundation při Univerzitě Jižní Kalifornie a občanského sdružení PANT. Seminář se koná za podpory IHRA, Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu.
Formulace cílů semináře: prozkoumat možnosti kvantitativní i kvalitativní změny dosavadní praxe využívání filmových svědectví ve vzdělávání.

9:30 – 10:30
Přístupy k využívání svědectví na světě a v regionu
Zkušenosti v USA, e-learningová platforma IWitness. Zkušenosti PANT o.s. a USC Shoah Foundation v ČR, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Specifika orální historie, nutnost kontextu, regionální aspekt. Semináře pro učitele, mediální a digitální gramotnost. Role území Polska ve sdílené historii Holocaustu v regionu.  

10:30 – 12:00
Příklady konkrétních výstupů
Multiplikátoři, absolventi seminářů Svědectví pamětníků ve vzdělávání pro 21. století  z ČR, Maďarska a Polska představí vzdělávací materiály a programy založené na využítí filmových svědectví z VHA (15 + 5 minut na diskusi).

CZ:
Marcel MahdalVolá Londýn
Objevení tábora nucených prací pro Židy v Karviné - ZALfJ Karwin – prezentace ročního projektu studentů dějepisného semináře Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě.
PL a HU: bude upřesněno

12:00 – 13:00
Oběd

13:00 – 14:00
Přeshraniční zdrojový materiál
Globální rozsah VHA ve spojení s funkčním indexem coby nová kvalita  
Sdílené území starého impéria

Návrh historického obsahu nového zdrojového materiálu založeného na unikátních svědectvích pamětníků z VHA:
1938 Polská okupace části Slezska.
1939 Útěky z ČSR do Polska, Polsko coby útočiště. Plán Nisko. Sovětská okupace, Gulag. Exilové armády.
1941 – 1944 Útěky z ghett v okupovaném Polsku do Maďarska.
1941 – 1944 Deportace do ghett, koncentračních táborů a táborů smrti v okupovaném Polsku.  
1945 – 1951 Poválečná vlna židovských uprchlíků z Polska a Maďarska přes Československo.

14:30 – 15:30
Panelová diskuse
PANT moderuje, panelisté z USC SF, otevřená diskuse s účastníky semináře

Co očekáváme od zdrojových materiálů?
Rozdíly v situaci a kontextech mezi regiony a zúčastněnými státy.   
Jak vytvořit zdrojový materiál, který by měl hodnotu jak pro pedagogy a pracovníky ve vzdělávání, tak pro politiky a představitele státní správy?
Jak využít vzdělávání o moderní historii ve výchově k zodpovědnému občanství?
Každodenní relevance filmového svědectví: stereotypy, uprchlíci, my a oni.
Role multiplikátorů.
Jak vyhodnocovat a měřit výsledky vzdělávací praxe na poli moderních dějin a výchovy k zodpovědnému občanství?

15:30 – 16:00
Evaluace
Výsledky rozsáhlé studie USC Shoah Foundation: Historické znalosti předané ve správném vzdělávacím kontextu vedou ke změně chování.  

16:00 – 16:30
Shrnutí a další kroky
Jak společně pokračovat k maximálně efektivnímu využití vzpomínek pamětníků?  

Diskutovat budou kromě účastníků semináře rovněž Petr Pánek, Jiří Sovadina a Marcel Mahdal za PANT o.s., Dr. Kori Street a Dr. Claudia Ramirez Wiedeman za USC Shoah Foundation v Los Angeles a regionální představitelé Martin Šmok, Andrea Szonyi (s rozsáhlými zkušenostmi ze Zachor Foundation v Maďarsku) a Monika Koszyńska (expert vzdělávacího oddělení Muzea historie polských Židů ve Varšavě).

Místo konání: Ostravské muzeum             
mapa - Masarykovo nám. 1, 702 00 Ostrava



Pro ukázku připojujeme dva z mnoha videozáznamů, zachycující svědectví pamětníků, se kterými se bude na semináři pracovat. Byly vybrány tak, aby ilustrovaly nadregionální přesah do československé i polské historie.

Deportace do Niska, první deportace z Protektorátu:

Rozhodnutí zůstat po osvobození v Československu:

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT