Moderní-Dějiny.cz

Lituji mladé. Nemají tu vzor, říká sestra bratrů Mašínů

Publikováno: 30.10.2009, Aktualizováno: 9.4.2012 00:08
Rubrika(y): Exkluzivně

"Já osobně ve svých šestasedmdesáti letech už nečekám vůbec nic," říká sestra dvou slavných mužů, kteří svými skutky z 50. let stále jitří veřejné mínění. "Lituji mladou generaci. Mám obavy, že si bude muset prožít něco podobného, jako jsme prožili my. Je to veliká škoda. Protože naděje, ta tady asi byla," hodnotí velmi skepticky Zdena Mašínová uplynulé dvacetiletí.

Lituji mladé. Nemají tu vzor, říká sestra bratrů Mašínů

"Já osobně ve svých šestasedmdesáti letech už nečekám vůbec nic," říká sestra dvou slavných mužů, kteří svými skutky z 50. let stále jitří veřejné mínění. "Lituji mladou generaci. Mám obavy, že si bude muset prožít něco podobného, jako jsme prožili my. Je to veliká škoda. Protože naděje, ta tady asi byla," hodnotí velmi skepticky Zdena Mašínová uplynulé dvacetiletí. Celý život byla pronásledovaná kvůli svým bratrům, kteří se v padesátých letech prostříleli skrz železnou oponu a dodnes velmi nesmlouvavě rozdělují českou společnost. Otce sourozenců Mašínových popravili nacisté, matka zemřela v komunistickém vězení. Jako by se dějiny celé rodině za něco velmi krutě mstily. "Když se před dvaceti lety začalo mluvit o sametové revoluci a objevila se hesla 'nejsme jako oni', tak už jsem tušila, že jde ve skutečnosti jen o obrovský happening," říká Zdena Mašínová rezolutně. "A bohužel moje předpoklady se splnily. Pro mne takzvaná sametová revoluce neexistovala," tvrdí žena. 


Věznice stále na dohled
S manželem bydlí v činžovním domě v Olomouci, který po roce 1989 restituovala. Výhled z okna má příznačný - přímo na olomouckou věznici. Tam ji režim v roce 1953 nechal zavřít, když její bratři unikli za hranice. "Ne nadarmo jsem se narodila do totality nacistické a musela jsem prožít totalitu komunistickou. Proto jsme se nestala tak naivní," pokračuje v hodnocení současnosti Zdena Mašínová. A dodává, že ač je nyní její život "hmotně uspokojivý", není to pro ni tak důležité. "Prioritou pro mne byla vždy morálka. Ale dnešní společnost je postavená na lžích a krádežích a tím se rozvrací mladá generace," myslí si.Podle ní mohou další generace prosperovat jen tehdy, když mají dobré příklady. A ty dle Mašínové v současné české společnosti nejsou. "Já široko daleko žádný příklad pro mladé lidi nevidím. Mladých je mi hrozně líto."Na otázku, zda se domnívá, že byly časy někdy lepší, Zdena Mašínová odpovídá, že ideální to nebylo nikdy."Ale než byla vymýcena elita této země jak nacismem tak komunismem, přece jenom tady byly postavy ve společenském životě, které mohly být příkladem. Ale dnes nevidím nikoho, kdo by mohl udávat tón a být oporou společnosti. To je pro mne nejsmutnější." 


S bratry mluvím každý den
 Téměř pět desetiletí byla tato energická žena pozorně sledována Státní bezpečností. Komunisté čekali, jestli se přes Zdenu Mašínovou nějak nedostanou k jejím bratrům. Nedočkali se. S bratry si denně telefonuje, neočekává však, že by se spolu někdy potkali na české půdě. Jezdí za nimi do Spojených států, spolu se sešli i na Slovensku. Zdena Mašínová přiznává, že se jí život v posledním dvacetiletí hodně proměnil. "Nejsou na mě nasazováni agenti, lidé se mě nestraní, po značném úsilí jsem dokázala restituovat část rodinného majetku, který byl poctivě a za velkých obětí rodinou vybudován." Uplynulých dvacet let se Zdena Mašínová doslova prodírala nejrůznějšími archivy, aby vypátrala co nejvíce detailů o osudech své rodiny.

Komunisté zasloužili trest
 Našla i podrobné zápisky Státní bezpečnosti, která ji sledovala na každém kroku. Dne 25.června 1954 si soudruzi z StB poznamenali, že Zdena byla ve 21.10 hod. spatřena v pokoji při úpravě vlasů. Ve 22.30 si estébák zapsal, že Zdena uvedený dům už neopustila...Výsledky svých archivních bádání sepsala spolu se svým manželem Rudolfem Martinem v knize "Čtyři české osudy, tragický úděl rodiny Mašínovy". Když vypočítává svá zklamání z polistopadového vývoje, pak mezi ně zařazuje i skutečnost, že nebyla zakázána komunistická strana.

"Já dostala v naší rodině zásadovou výchovu. A věděla jsem, že za každý prohřešek musí být člověk potrestán. Ale protože po listopadu k tomu nedošlo, věděla jsem, že společnost takto nemůže fungovat. Nikdo vlastně potrestán nebyl," lituje Zdena Mašínová, že proti pachatelům komunistických zločinů se nepostupovalo důrazněji.

Čtěte také: Drsný život Zdeny Mašínové, sestry slavných bratrů
Prohlédněte si video

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT