Moderní-Dějiny.cz

Lidice pro 21. století

Publikováno: 7.11.2018, Aktualizováno: 16.12.2018 23:23
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Památník Lidice vyhlašuje soutěž s názvem Lidice pro 21. století, jejíž 14. ročník začne v lednu 2019.

Lidice pro 21. století

Víte, co se stalo 10. června 1942 v Lidicích? Co 24. června 1942 v Ležákách? Jak to vypadalo 8. května 1945 v Praze? Víte, proč sovětské tanky obsadily v roce 1956 Maďarsko a v roce 1968 Československo? Víte, jak v roce 1980 vznikla polská Solidarita a jak se v roce 1989 bourala Berlínská zeď? Jak se asi cítili vaši rodiče a prarodiče, když tyto události prožívali?

Každý se občas na chvilku zamýšlí nad těmito otázkami a každý jim nějak rozumí. Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Slezské zemské muzeum vám v soutěži Lidice pro 21. století pomáhají hledat takovéto otázky k zamyšlení a dává prostor pro vlastní odpovědi.

Již od roku 2005 památník Lidice přináší soutěž s názvem Lidice pro 21. století, jejíž 14. ročník začne v lednu 2019. Tato soutěž je skutečně moderní cestou, jak se učit dějepis a jak si prohlubovat vlastní znalosti nedávné historie našich rodičů a prarodičů. Hlavně ale je cestou, jak nad tím vším přemýšlet.

Soutěž je určena pro všechny žáky a studenty od 10 do 19 let. Stačí se jednoduše zaregistrovat na webu soutěže www.lidice21.cz a začít pracovat. Celý projekt je online, takže nemusíte nikam chodit, nikam jezdit a vše zvládnete od svého počítače doma, ve škole, kavárně či knihovně. Aby vše bylo co nejjednodušší a nejpříjemnější, připravujeme pro 14. ročník zcela nové moderní a přehledné webové prostředí, ve kterém se na pár kliknutí zvládnete zaregistrovat, vyplnit test i nahrát svou esej.

Ve dvou kolech vyplníte vědomostní testy, které připravují pedagogové a historici z Ústavu pro studium totalitních režimů, FF UK a Muzea hlavního města Prahy. Otázky nejsou jen o zaškrtávání správných letopočtů, ale o práci s dobovými fotografiemi, literaturou a dalšími materiály. Vše je online, takže není chybou použít k hledání odpovědí i internet. Důležité je rozumět tomu, co hledáte.

Soutěž ale není jen o plnění testů. Důležitou součástí je také literární práce. Napsat krátký text na zadané téma známe ze školy všichni, takže nemůže být problém na pár řádcích zauvažovat nad tématy, jako je třeba „hodnota lidského života“. Eseje hodnotí odborná porota, která hodnotí nejen to, jak originálně autor zpracoval zadané téma, ale také jak je práce zpracovaná literárně a jazykově. Tato porota je složena z historiků, literátů, herců a dalších odborníků z různých významných institucí. Předsedou této poroty je již několik let fantastický historik, pedagog a popularizátor českých dějin Plk. gšt. PhDr. Eduard Stehlík, Ph.D., MBA.

Start soutěže bude 3. ledna 2019, kdy spustíme nový soutěžní web www.lidice21.cz, a spolu s tím se budou moci registrovat školy. O pár dní později, 25. ledna 2019, se budou moci registrovat již jednotliví soutěžící a zároveň budou moci začít pracovat na zadání prvního kola.

Zaujala vás tato soutěž? Chcete se pochlubit svou literární tvorbou, nebo si jen se spolužáky chcete udělat výlet 5. června 2019 do Slezského zemského muzea a do Národního památníku II. světové války v Hrabyni na slavnostní vyhlášení výsledků? Potom není nic jednoduššího než soutěžit v mezinárodní vědomostní soutěži Lidice pro 21. století.

Příklad otázky ze 13. ročníku Lidice pro 21. století:
Tato karikatura vyšla v roce 1943 v českém exilovém časopise „Nové Československo”, který vycházel ve Velké Británii. Jak můžeme tuto karikaturu hodnotit z dnešního pohledu? Pokud si odpovědí nejste jisti, vyhledejte si informace v literatuře nebo na internetu.
a)    Karikatura ilustruje lživost nacistické propagandy.
b)    Karikatura odkazuje k zločinné povaze nacistického režimu, který vraždil Poláky.
c)    Karikatura ilustruje dobovou nechuť připustit si sovětské válečné zločiny v zájmu zachování protihitlerovské koalice a dosažení vítězství nad nacismem.
d)    Karikatura zachycuje dobové způsoby německé propagandy.                                           



Kontaktní osoby:
Bc. Filip Petlička               
Vztahy s veřejností                
petlicka@lidice-memorial.cz           
+420 731 110 98    4               

Mgr. Michaela Brábníková
Ředitelka soutěže Lidice pro 21. století
brabnikova@lidice-memorial.cz
+420 778 735 785

www.lidice-memorial.cz
www.lezaky-memorial.cz
www.lidice21.cz
www.mdvv-lidice.cz




Spoluvyhlašovatelé:

                


Záštitu převzali:

                   


_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT