Moderní-Dějiny.cz

František Sumara - jeden z řady odbojářů, hrdinů II. světové války

Publikováno: 15.11.2015, Aktualizováno: 19.11.2015 23:20

Soubor dobových dokumentů k životnímu osudu odbojáře II. světové války Františka Sumary, který byl zatčen Gestapem, odsouzen k trestu smrti, později mu zmírnili trest na uvěznění v koncentračním táboře Mauthausen a Oranienburg-Sachsenhausen. Přežil pochod smrti a dočkal se osvobození.

František Sumara - jeden z řady odbojářů, hrdinů II. světové války

František Sumara (15. dubna 1907 – 27. října 1982)

Paní Hana Marková z Ostravy, dcera Františka Sumary, vypráví jeho příběh:
Můj otec František Sumara byl jedenáctým synem koksaře a mladé Polky z Čenstochové. Rodiče velmi dbali na jejich vzdělání, ze sedmi synů vystudovalo pět, dva padli v I. světové válce, ostatní zemřeli v dětském věku. Otec vystudoval Obchodní akademii a v letech 1929-1931 navštěvoval vojenskou školu v Opavě a dvouletou důstojnickou školu v Hranicích. V roce 1931 se oženil s Natálií Augustýnkovou, do konce života ji miloval a říkal jí „Taluško“. V roce 1932 a 1936 se jim narodily dvě dcery. Otec byl hluboký demokrat, vlastenec, důstojník čsl. armády a obdivovatel T. G. Masaryka. Po mobilizaci, která ho zklamala, navázal kontakt s důstojníky a připravovali odboj proti nacistickému Německu.
V roce 1941 byli udáni a 1. září 1941 byla celá skupina zatčena. Otec byl v Breslau (Vratislav) odsouzen k trestu smrti, v říjnu 1941 byl trest „zmírněn“ na pobyt v koncentračním táboře Mauthausen s dodatkem „návrat nežádoucí“. Tam v lomu těžce pracoval dva roky, z 90 kilogramů zhubnul na 50. Poté byl poslán do koncentračního tábora Oranienburg – Sachsenhausen, na jaře 1945 prošel tzv. „pochod smrti“ k Baltskému moři, kde měl být došlý zbytek vězňů potopen na lodi. V květnu 1945 byli zdecimovaní vězni osvobozeni Rudou armádou. Zbyla jich jen necelá třetina. Otec se vrátil domů na konci června 1945, měl 45 kilogramů a byl zdravotně zcela vyřízen.
Po dobu věznění psal (pokud mohl) své milované ženě Talušce a svým dvěma dětem, které s matkou živořily. Přežily jen díky Taluščiným rodičům, kteří je podporovali.
Otec byl v Sachsenhausenu na bloku s Antonínem Zápotockým, se kterým prošel „pochod smrti“, velmi si ho vážil a důvěřoval mu. V roce 1946 vstoupil do KSČ s nadějí, že demokracie se bude úspěšně rozvíjet. V roce 1935 po měnové reformě, kdy ho hodně zklamal jeho kamarád Tonda Zápotocký, mu už nikdy nenapsal, ani ho už nenavštívil. Další ranou byl pro něj vývoj v republice po únoru 1948, který nechápal. Pracoval ve Svazu osvobozených politických vězňů, ale v KSČ žádnou funkci nikdy nechtěl, přestával straně věřit a v letech 1967 a 1968 s nadšením vítal nový směr, uvolňování atmosféry. V roce 1968 dostal další psychický šok – jeho Rudá armáda nás okupovala. To už nevydržel a veřejně proti okupaci vystoupil. „Soudruzi“ mu to v roce 1969 nezapomněli a vyloučili ho z KSČ. Jeho život se zhroutil, vše, za co bojoval, bylo pryč. Měl dva infarkty, několik operací a nakonec podlehl rakovině plic.
Je to příběh úplně obyčejného člověka, kterého zničili nacisti a komunisté!

Soupis dokumentů:
1) fotografie Františka Sumary (vojenská škola v Opavě, 1929-1931)
2) Arbeitsbuch – Pracovní knížka Františka Sumary  z období Protektorátu Čechy a Morava (zápisy včetně poválečné doby – do roku 1947)
3) dopisy Františka Sumary z koncentračního tábora Mauthausen (tři obálky a dva dopisy ze dnů 19. 4. 1942 a 17. 5. 1942)
4) dopisy Františka Sumary z koncentračního tábora Oranienburg (jeden nedatovaný a druhý z 28. 1. 1945)
5) potvrzení o členství ve Svazu osvobozených politických vězňů vydané Františku Sumarovi 23. 2. 1946 v Moravské Ostravě
6) osvědčení o účasti v národním boji za osvobození vydané Františku Sumarovi 25. března 1968 Ministerstvem národní obrany v Praze

Dokumenty si můžete stáhnout v PDF z přílohy článku nebo okamžitě prohlédnout ve fotogalerii.

Přílohy

pdf
František Sumara - jeden z řady odbojářů, hrdinů II. světové války
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 5,00 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT