Moderní-Dějiny.cz

František Lízna: Žít v demokracii je těžké. Snadno naletíte, říká kněz

Publikováno: 29.11.2009, Aktualizováno: 30.9.2012 21:09
Rubrika(y): Exkluzivně
Autor: Jan Král

„Z těch uplynulých dvaceti let jsem smutný. Protože mé naděje z prvních týdnů po listopadu se nenaplnily. Ale jsem přitom mimořádně šťastný člověk, že komunismus padl. Je to paradoxní, ale jsem smutný i šťastný dohromady." Tak hodnotí katolický kněz František Lízna uplynulých dvacet let. Sedíme na venkovské faře ve Vyšehorkách na Moravě, jen kousek od Mírova, jednoho z nejtvrdších vězení v Česku.

František Lízna: Žít v demokracii je těžké. Snadno naletíte, říká kněz

František Lízna byl v minulosti komunistickým vězněm, po pádu komunismu vězeňským kaplanem na Mírově, ještě předtím signatářem Charty 77 a poté zase ze solidarity k Romům přijal romskou národnost. „Vždy denně vybočuje z představ, které si vytváříme o životě kněze," píše o něm olomoucký jáhen Otto Bloch v předmluvě k jedné z Líznových knih.

Obtížný je každý krok
Krom jiného je Lízna také chodcem. Z Vyšehorek došel pěšky až do Říma, podobně se vydal i do Sevastopolu. „Já se nepokouším dělat turistiku. I v Itálii se mě ptali, jestli mám tak rád chůzi. Já jim říkal, já ji nenávidím. Protože vím, jak je každý krok obtížný. Opravdu každý krok. Ale jsem veden vnitřním duchem. Bůh chce, abych vykonal pokání, abych ušel tu cestu," říká o svých dlouhých poutích, na kterých píše deníky. Největší změny spojené s listopadovým děním, jsou pro Františka Líznu jasné. Těší jej, že už není vězněm a navíc recidivistou. Kulatých padesát let měl mít František Lízna v roce 1991. Očekával, že bude opět ve vězení, a že své narozeniny ani nebude slavit. „Jenže mé očekávání se nenaplnilo. Padl režim a pro mne nastala nová situace. Zjistil jsem, že je těžké žít v demokracii. Vůbec to není jednoduché. Člověk má tolik možností a prostoru, že často naletí na nějakou věc, která ho pak totálně vycucá," míní kněz. Za roztrhání sovětské vlajky šel do vězení na sedm měsíců hned ve svých devatenácti letech, pak se marně dvakrát pokoušel odejít za hranice, za což skončil ve vězení opět. Sloužil u PTP, na 27 měsíců byl v roce 1981 odsouzen za šíření samizdatu. A pak za to samé ještě na dva měsíce v roce 1988.

Sladká vzpomínka na otroctví
František Lízna je roztrpčen z toho, že lidová strana je na hranici volitelnosti. Na rozdíl od komunistů, kteří si své pozice drží. „Myslel jsem si, že vymřou, ale není to tak jednoduchá záležitost," konstatuje.  A hned nabízí přirovnání o Mojžíši, který izraelský lid vyváděl čtyřicet let z Egypta. „Bůh je čtyřicet roků vedl v jakémsi kruhu, aby se očistili od  nánosu žití v otrocké zemi. Oni tam žili jako otroci, ale měli melouny a jahody a všechno možné. Přišli na poušť a začali reptat proti Mojžíšovi, že to teď nemají, prahli po tom, co bylo," vysvětluje si František Lízna stabilní popularitu komunistické strany. Přiznává, jak je dnes rád za to a také hrdý, že býval disidentem. A že by možná o něm dodnes prakticky nikdo nevěděl, nebýt toho, že se ocitl ve stejném vězení s Václavem Havlem. Přiznává, že ho těšilo, když od prezidenta Havla dostal v roce 2001 řád TGM za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. „Řád jsem přebíral ve Španělském sále, všichni na mne koukali a mně to dělalo dobře. Ve svodkách StB mne označují jako jednoho z největších nepřátel režimu v 80.letech. A to mne těší doposud."

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT