Moderní-Dějiny.cz

František Gottlieb - Po druhé Tobruk

Publikováno: 22.2.2014, Aktualizováno: 5.3.2014 07:00

Digitální kopie obrazové publikace dokumentující boje 11. pěšího praporu - Východního při obraně severoafrického Tobruku. Autorem této publikace je básník František Gottlieb, který se bojů přímo účastnil. Jde o druhé vydání této knihy, poprvé vyšla ještě za války v Londýně.

František Gottlieb - Po druhé Tobruk

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Text na předsádce:
PO DRUHÉ V TOBRUKU...
10. prosince 1941 v 5 hodin ráno vyrazil československy prapor v západním perimetruk útoku, který skončil osvobozením africké pevnosti Tobruk po dvěstěšedesátidevítidenním obležení. Když pak po dvouhodinném tvrdém boji vztyčili naši chlapci na nepřátelské kótě 69 československou vlajku, netušil nikdo z nich, že do roka zaujmou po druhé palebná postavení na starém bojišti, aby zajistili velkou spojeneckou ofensivu proti ochromení ze vzduchu...

Tato knížka vyšla za války v Londýně. V nynějším vydání se stává první autentickou publikací o našem odboji na Středním východě, která vychází v osvobozené vlasti. Tehdy to byla prostá kronika pluku. Dnes je něčím významnějším než pouhým časovým záznamem. Odstupem doby se stala objektivním dějinným dokumentem. Proto nenajdete v tomto novém vydání již jména jednotlivých účastníků (i tehdy jen uvedená začátečními písmeny), neboť je určeno vám, kteří jste znali jméno Tobruk, v jehož perimetru bojovali českoslovenští vojáci dvakráte, jen z novin a z radia. Nenajdete ani jméno velitele pluku, generála Klapálka (tehdejšího plukovníka), který vedl naši jednotku v Sýrii, v Palestině, v poušti a dvakráte v Tobruku. Nehledejte v této knížce jména, nehledejte v ní rozbory bitev, nehledejte v ní drobnosti. Hledejte v ní bezprostřednost zážitku, hledejte v ní realitu každodenního života ve válečné Africe, hledejte v ní prostotu a pracovitost našeho člověka v prostředí cizím, tvrdém i kouzelném...
Vraťte se tedy na chvíli do válečných let  1942—1943.

František GOTTLIEB
* 4. 8. 1903, Klatovy  
† 14. 5. 1974, Praha
 
Básník
Pocházel ze židovské rodiny. Reálné gymnázium vystudoval v Klatovech (1914–1922), práva na Univerzitě Karlově v Praze (JUDr. 1927), kde zároveň navštěvoval přednášky na Filozofické fakultě. 1925 byl studijně několik měsíců v Paříži. 1927 se stal v Praze advokátním koncipientem a od 1932 advokátem. V prosinci 1939 odešel do Palestiny a vstoupil do Československé armády (účastnil se mimo jiné druhého tažení v Tobruku 1943). Pak odjel do Velké Británie, kde se 1944 stal úředníkem československého ministerstva zahraničí. Působil na něm i po návratu do Prahy; účastnil se jako expert i delegát valných shromáždění OSN v Paříži (1948) a New Yorku (1949 a 1950). Od 1958 žil jako spisovatel z povolání.
Publikoval v Hostu, Lidových novinách, Literárních novinách, Tvorbě, Novém životě, Plameni, v židovských časopisech a kalendářích (zvl. v Židovské ročence) aj. Užíval pseudonymu Josef Goral a šifry VrR.

Ve svých básnických začátcích, navazujících na poezii Otokara Fischera, se Gottlieb hlásil k tradici židovských proroků (i svůj příspěvek ve sborníku Otokar Fischer založil na jubilantově židovství); jeho naděje byly v tomto smyslu příznačně upřeny do „krajiny ducha“. Po válce se jeho abstraktní, ale hutná poezie ještě více harmonizovala, tentokrát v radostném odevzdání životu (Procitnutí). Reflexivní prvek se přitom silně uplatňoval nejen v Gottliebově poezii, ale také v jeho próze. V knihách vytěžených z válečného pobytu v cizině, především v črtách a povídkách z Asie a Afriky (Jaro a poušť), přecházejí lyrické postřehy do obecných úvah. Rozhled vzdělaného pozorovatele však Gottlieb prokázal rovněž na domácích látkách, a to uměním nazírat osobní osudy intelektuálních hrdinů v jejich podmíněnosti širším evropským děním (nejorganičtěji v románu z období kolem první světové války Volání na časy).
ZDROJ: Slovník české literatury

Bibliografická citace:
GOTTLIEB, František. Po druhé Tobruk. druhé vydání. Praha: Naše Vojsko, 1946. Tři fronty odboje, druhý díl edice.

Fotografie z dobové publikace mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků. Fotografie si můžete okamžitě prohlédnout ve fotogalerii pod článkem. Kompletní digitální kopie tematicky uspořádaných souborů fotografií najdete v příloze článku, přehledně a ve větším rozlišení vhodném pro tisk.

Přílohy

pdf
Po druhé Tobruk
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 14,31 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

20.1.

Film: Peklo u Tobruku

Dva veteráni z druhé světové války vzpomínají na svou účast při bitvě o Tobruk na severu dnešní Libye. Líčí, j...
31.3.

Druhá světová válka II. část: 1941-1943

Prostřední část trojdílného cyklu prezentací věnujícího se hlavním událostem druhé světové války informuje stu...
13.3.

Od Dunkirku až po den D

Prohlédněte si unikátní publikaci vydanou britským ministerstvem informací v Londýně. Materiál obsahuje předml...
11.1.

Tobrúk 1941

Dokumentární pořad Milana Tomsy o bojích v Libyjské poušti, o mužích, kteří byli ochotni nasadit vlastní život...
16.8.

Tobruk - písek a kyvadlo války

Dokument o jedné z největších bitev v poušti za II. svět. války za účasti čs. vojáků. Režie T. Kaucký
9.3.

Formování československého zahraničního odboje v prvním roce okupace

Záhy po mnichovských událostech se řada československých veřejných pracovníků a armádních důstojníků začala př...
14.2.

Formování československé vojenské jednotky v SSSR (1942)

Zpráva Československé vojenské mise v SSSR vedené generálem H. Píkou exilovému vedení o stavu formování českos...
26.1.

Domácí a zahraniční odboj v letech 1939-45

Prezentace se věnuje dějinám druhého čs. odboje – domácího a zahraničního. Zaměřuje se na počátky, specifika, ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT