Moderní-Dějiny.cz

Desítky nových titulů na e-shopu Moderních dějin!

Publikováno: 2.4.2015, Aktualizováno: 1.11.2015 17:41
Autor: (red)

Vážení čtenáři portálu Moderní dějiny, rádi bychom Vás informovali o tom, že jsme během posledních dnů zásadně rozšířili nabídku knih na našem e-shopu. Slevy zde nehledejte, koupí knihy právě u nás však podpoříte především další provoz portálu Moderní dějiny.cz i další aktivity Občanského sdružení PANT.

Desítky nových titulů na e-shopu Moderních dějin!

Ze stávající široké nabídky českých nakladatelství jsme pro vás vybrali (a dále budeme vybírat) vysoce kvalitní tituly, které osloví zájemce o historii, učitele a jejich studenty. V našem specializovaném obchodě najdete žhavé novinky, ale také zásadní tituly staršího data, na které již v běžných kamenných obchodech nenarazíte. Rádi bychom vám doporučili knihy, které by neměly chybět v žádné školní či soukromé knihovně zájemců o dějiny 20. století.

V textu newslettru si vám dovolujeme nabídnout vybrané knihy, které by jistě neměly uniknout Vaší pozornosti. Kompletní nabídku knih si prohlédněte ZDE

V češtině vychází legendární Návrat ze SSSR, svědecká výpověď jednoho z nejvýznamnějších evropských spisovatelů 20. století André Gida, která vedla k zásadnímu rozkolu v intelektuálních kruzích 30. let. Slavná kniha odhalovala skutečnou podstatu směřování sovětského Ruska a odvrácenou stranu experimentu budování komunismu v SSSR.

Norimberský proces s předními nacistickými zločinci byl mnohokrát zpracován. Víme však, jak probíhaly procesy s méně známými pachateli z koncentračních a vyhlazovacích táborů? Kniha Mauthausenský proces Tomaze Jardima je aktuální právě dnes, kdy se justice musí vyrovnávat s válečnými zločiny páchanými v současných ozbrojených konfliktech v nejrůznějších částech světa i v globální válce proti terorismu.

Timothy Snyder v unikátní knize Intelektuál ve dvacátém století na pozadí intelektuálního životopisu historika a esejisty Tonyho Judta nabízí pronikavé úvahy o hledání pravdy, o možnostech společenské obrody, jakož i o morálních selháních i povinnostech intelektuálů v politice. V dialogické formě mapuje dějiny moderních politických idejí a představ o vládě a spravedlnosti, jak je chápali liberální, socialističtí, komunističtí, nacionalističtí a fašističtí intelektuálové od konce 19. století až do počátku 21. století.

„Jestli tato kniha nevzbudí bouři otázek, pochybností, obviňování… pak jsme na tom opravdu velmi zle,“ píše v předmluvě knihy Tábor smrti Lety Petr Pithart. Kniha Paula Polanského s odhaluje peripetie, kterými autor procházel, když se snažil dozvědět pravdu o koncentračním táboře v Letech. Příběhy obětí a viníků z Let se v knize mísí s příběhy vysloužilých i aktivních politiků, disidentů, diplomatů i vrcholových úředníků státu, kteří se rozhodli, že budou zahlazovat stopy po dávných zločinech.

Kniha Krvavé jahody Jiřího S. Kupky vypráví příběh ženy, která přežila gulag. Skutečný, sotva uvěřitelný osud Věry Sosnarové, která byla po druhé světové válce odvlečena z Československa a prožila devatenáct krutých let v sovětských vězeních a gulazích.

Byla to doba nepřehledná, plná nedůvěry a strachu. Pojem „nepřítel“ byl totiž nebezpečně nejasný… Román renomované německé autorky Hermy Kennelové Je smutné opouštět svět na jaře líčí události a osudy lidí žijících poblíž hranic s Rakouskem, ve vesničkách v okolí Brna, v místech, která se na samém konci války stala dějištěm krutých a násilných bojů mezi Čechy, Němci a Rusy.

Renomovaný historik Václav Veber v knize Třetí odboj - ČSR v letech 1948-1953 odkrývá málo známou kapitolou novodobých československých dějin - aktivity protikomunistického odboje. Autor jej chápe jako aktivní činnost směřující k obnovení svobody a demokracie v naší zemi po únoru 1948, dokládá jeho existenci i legitimitu a dovozuje, že Češi i Slováci nebyli pouze pasivními oběťmi komunistického násilí, ale že se dokázali i bránit, často i se zbraní v ruce…

KOUPÍ KNIHY NA NAŠEM E-SHOPU PODPOŘÍTE ČINNOST SDRUŽENÍ PANT A PORTÁLU MODERNÍ DĚJINY.CZ

DĚKUJEME!

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT