Moderní-Dějiny.cz

Česko-polská studentská výměna již počtvrté ve Varšavě

Publikováno: 28.9.2015, Aktualizováno: 9.9.2016 10:30

Již tradiční mezinárodní výměna s polskými studenty je koncipována jako intenzivní setkání s polskou historií a Varšavou. Účastní se jí tři české a dvě polské školy. Letos se koná v rámci projektu PANTu Dialog přes hranici – setkávejme se a naslouchejme si!, který byl podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů Česko-polského fóra

Česko-polská studentská výměna již počtvrté ve Varšavě

 

 

Pod patronací PANTu se studenti a učitelé tří ostravských škol - Gymnázia Olgy Havlové, Jazykového gymnázia Pavla Tigrida a gymnázia EDUCAnet - zúčastnili třídenního setkání s polskými vrstevníky ve Varšavě. V letošním roce je studentská výměna opět podpořena z prostředků Česko-polského fóra při Ministerstvu zahraničí ČR a polským partnerem je rovněž tradičně Institut národní paměti (IPN).

Na setkání, které proběhlo ve dnech 24.- 26. září 2015 ve Varšavě, naváže ve dnech 22.- 24. října 2015 ostravské setkání. Z každé účastnické školy (tří českých a tří polských) se výměny účastní 8 žáků a jejich učitelé dějepisu.

Pátek 24. září 2015
Po příjezdu do Vašavy se celá česká skupina přesunula do vzdělávacího centra Institutu národní paměti (IPN) "Zastávka historie". Přivítala nás Kamila Sachnowska, zástupce ředitele BEP Institutu národní paměti, Wieslawa Mlynarczyk ze vzdělávacího oddělení Institutu národní paměti, české i polské studenty pozdravil také za PANT Petr Pánek a pak již následovaly tradiční integrační hry, díky kterým se polští a čeští studenti poznali a seznámili. Na ně navázal společný studentský workshop Rok 1968 a polsko-české dějiny ve dvacátém století zasvěcený dramatickým událostem roku 1968.
Po obědě jsme se přesunuli do nedávno otevřeného Muzea dějin polských Židů (POLIN), jehož budova je vynikající ukázkou moderní architektury v místech, kde se psaly staleté dějiny varšavských Židů. Studenti v doprovodu odborného průvodce procházeli jednotlivé části expozice, které mapují ticíciletou historii Židů v Polsku, od středověku až po současnost. Muzeum nabídlo našim studentům mnoho interaktivních možností poznávání, okouzlilo je promyšlenými interiéry navozujícími atmosféru dávných časů a ve výsledku toto špičkové polské muzeum nabídlo rovněž smutné srovnání s podobou muzejí a expozic v ČR. V muzeu Petr Šimíček uvedl projekci jednoho z filmů Lukáše Přibyla z cyklu Zapomenuté transporty, po které následovala beseda s polskými učiteli dějepisu. Po zajímavém putování židovskými dějinami smíšené česko-polské studentské skupiny vyrazily do okolí muzea - bývalého židovského ghetta - hledat místa paměti (pomníčky, pamětní desky atd.). Po večeři ve škole studenti navzájem prezentovali výsledky svého pátrání. Večer byla pro studenty připravena projekce dokumentárního filmu a sportovní aktivity.

Sobota 25. září 2015
Po snídani na gymnáziu studenti absolvovali lekci vedenou lektorem v Muzeu varšavského povstání, které je jedním z nejmodernějších interaktivních historických muzeí Evropy. Během ní procházeli expozici, sbírali zajímavé materiály a prohlíželi si autentické předměty z války a povstání – například německý motocykl s vozíkem značky BMW či britský letoun B-24 Liberator, který povstalcům shazoval zbraně, léky a potraviny. Během prohlídky studenti sestoupili rovněž do kanálu, aby se alespoň vzdáleně přiblížili pocitům, které prožívali povstalci v době bojů. Prožitkem byla absolutní tma, zima, nedostatek prostoru. Oproti válce chyběla špína, zápach, odpadová voda a tučné krysy. Prošli také povstalecký bunkr a tiskárnu, ve které povstalci tiskli letáky a noviny. Po vyčerpávající prohlídce následovala vzdělávací vycházka po bývalém předválečném židovském ghettu ve čtvrti Muranów, která byla zpestřena „městskou hrou“ pro smíšené česko-polské studentské skupiny. Prošli jsme Umschlagplatz – místo odjezdů transportů Židů z varšavského ghetta do koncentračních táborů. Je také místem, kde se odehrává jedna scéna z filmu režiséra Romana Polanského „Pianista“. Na zdech památníku najdete například více než pět set křestních jmen deportovaných Židů. Právě tady studentské skupiny pracovaly na zadaných úkolech, jejich učitelé diskutovali o podobách české a polské výuky holocaustu. Z tohoto místa jsme se vydali k památnému místu obrany posledního bunkru ve varšavském ghettu během židovského povstání v roce 1943. Trojjazyčný pamětní kámen na místě bunkru je upomínkou na Mordechaje Anielewicze, mladého velitele Židovské bojové organizace (ŽOB), a jeho spolubojovníky, kteří vzdorovali německé přesile. Nedaleko jsme také navštívili Památník hrdinů varšavského povstání, jehož zadní stěnu tvoří reliéf zachycující židovské mučedníky a utrpení obyčejných Židů v době holocaustu. Během výkladu o historii pomníku, jeho symbolech a významu jsme se zaměřili na přední plastiku památníku se skupinou mladých bojovníků z povstání v ghettu, která zachycuje odhodlání k boji proti nacistům na život a na smrt.
Po obědě v Przystanku jsme se vydali do centra města po stopách poválečných budov socialisticko-realistické architektury. Navštívili jsme monumentální památky socialistické výstavby z 50. let 20. století na široké ulici Marszalkowské. Další zajímavou stavbou, kterou jsme viděli na naší cestě, byl bezesporu Palác kultury a vědy, originální „dar“ Stalina polskému národu. Byl vystavěn v letech 1953-55 a celá desetiletí PKV symbolizoval nadvládu Sovětského svazu nad ujařmeným Polskem. Dnes se však spíše schovává ve stínu odvážných moderních mrakodrapů. Pohled na tuto stavbu z padesátých let 20. století se dodnes u obyvatel Varšavy různí. Po společné procházce následovaly individuální procházky česko-polských studentských skupin Starým městem (Starówkou), kompletně obnoveným po 2. světové válce, Královskou cestou s výhledem přes Wislu na čtvrť Praga. Během procházek studenti objevili pamětní desku připomínající leteckou havárii u Smolenska v dubnu 2010, která je umístěna před nádvořím Prezidentského paláce, někteří našli také plán sítě evakuačních kanálů z doby Varšavského povstání, které povstalci užívali ke skrytému přemísťování, přenášení rozkazů a výzbroje, nebo památník - vzpomínka na polské oběti stalinského teroru za 2. světové války. Po večeři na škole byla pro studenty připravena projekce dokumentárního filmu a sportovní aktivity.

Neděle 26. září 2015
Po snídani se naše skupina vypravila na prohlídku Gymnázia Mikoláše Koperníka ve čtvrti Wola – druhé z našich partnerských škol. Poté se studenti opět rozdělili do česko-polských smíšených skupin a pracovali společně na zadaných úkolech - vytvářeli postery, zachycující reflexi navštívených míst, památek či významných historických událostí, které jsme si během třídenní návštěvy připomněli. Následovalo zadání společného projektu a po obědě přesun na nádraží, loučení s polskými přáteli a cesta domů.

Studenti budou během měsíce do další výměny pracovat na společném projektu o socialisticko-realistické architektuře a památkách Ostravy i Varšavy. Výsledky své práce představí na setkání v Ostravě. Vše bude jednodušší. Poznávat, studovat a pracovat již budou "staří dobří známí".

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT