Moderní-Dějiny.cz

„Bubenský slunovrat“ - sezóna na Nádraží Praha-Bubny začíná!

Publikováno: 19.6.2017, Aktualizováno: 19.6.2017 06:50
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Přečtěte si, co se podařilo vytvořit v Památníku ticha v pražských Bubnech a jaké akce na Vás během letní sezóny čekají. V článku najdete pozvánku a program na „Bubenský slunovrat“, akci během které se v červnu Nádraží Praha-Bubny promění v jedinečnou alternativní scénu a galerii.

„Bubenský slunovrat“ - sezóna na Nádraží Praha-Bubny začíná!

Vážení přátelé a podporovatelé Památníku ticha, zápletky s financováním přestavby nádraží pro účely památníku jsme již trochu „rozbubnovali“. V současné době pracujeme intenzivně na aktualizaci studie architekta, která je potřebná pro poslední fázi projektování, zakončené přípravou dokumentace pro výběr dodavatele stavby. Naší současnou nadějí na podporu investice do přestavby je vedle Ministerstva kultury také pražský magistrát. Na vývoj stálé expozice a kulturní záměry sezonní přispívá také Praha 7.

Potěšitelně se nám také rozeběhla práce na koncepci vzdělávání budoucího památníku, ke které přistupujeme ve spolupráci s našimi spřátelenými lektory - kantory zcela prakticky. Transformace programu „Heroic Imagination“ Philipa Zimbarda pro příběhy minulosti má za sebou již první veřejné prezentace. Proto již v tomto roce se budete moci vydat bádat v první trase zastavení „paměti města“.
V červnu přivítáme filmové týmy středoškoláků na semináři „Od svědectví k podobenství“. Budeme řešit filmovou dramaturgii v amatérském dokumentu. Na výstupy hledající nový jazyk k velkým příběhům dvacátého století se můžete podívat na našich stránkách.
Nejprve vás ovšem pozveme na sérii kulturních projektů, které v budově i v okolí nádraží Bubny začaly již v květnu. Během jednoho jarního víkendu spojeného s partnerským Open House Festivalem, zavítalo na místo paměti přes tisíc návštěvníků. Další příval koncertů a divadel se připravuje k červnovému slunovratu. Nehledejme v tom žádnou mystiku, ale termíny dalšího partnera pro komunikaci se širokou diváckou obcí. Budeme alternativní scénou United Island od Prague.
Na Bubnech ovšem řešíme náš svébytný program nejen hudební, ale také divadelní a konečně i výtvarný. Začneme proměňovat okolí nádraží v galerii pod širým nebem. Její obsah navazuje na velká témata scénáře Památníku ticha. Kulturní intervence do neutěšeného prostoru města má posílit jeho význam a identitu.

Zveme Vás srdečně na divadelní představení, která na Bubnech nabízíme pro okruh těch, kteří nás podporují především jako benefici. Proto neváhejte a registrujte se na některou z repríz „Čekárny“, pro kterou v minulém roce byla nádražní hala beznadějně přeplněna. Poslední volná místa jsou také na školním představení Přírodního gymnázia, které uvádí svou původní inscenaci „Terezínské zvony“. Těšíme se na Vás v červnu i po prázdninách, kdy opět vystoupí na otevřené scéně před nádražím The Tap Tap s novým programem. Přivítáme divadelní adaptaci „Vojny“ nedávných absolventů DAMU a na Bubnování pro Bubny se z nebe snese „Slet bubeníků“. Další překvapení necháme zase na letní „novinky klubu přátel Památníku ticha“.

Nádraží Praha-Bubny se v červnu promění v jedinečnou alternativní scénu a galerii
Hudbou, hlasy, pamětí i jinakostí. Tím vším ožije koncem června nádraží v Praze-Bubnech, které se od 21. do 25. června promění v alternativní kulturní scénu. „Bubenský slunovrat“ nabídne publiku koncerty, divadlo, happening i vernisáž výtvarných děl. Vystoupí na nich „jiní“ umělci – osobití muzikanti, divadelníci a další špičkoví umělci, kteří nejsou součástí hlavního proudu. Přesto právě oni dotvářejí hlas, rozmanitost i dobrý tón společnosti, která chce zůstat demokratická a otevřená všem. V Bubnech tak vystoupí třeba věhlasný divadelní soubor Farma v jeskyni s představením Čekárna, famózní zpěvačka Ridina Ahmed, zpěvák a akordeonista Mário Bihári se skupinou Bachtale Apsa, kapela Allstar Refjúdží Band nebo zpěvačka Irena Budweiserová.

Vstup na všechny akce bude zdarma, pouze na divadelní představení Čekárna je nutná registrace předem.

Program a další informace si stahujte v příloze článku nebo sledujte na webu Památníku ticha

Za projektový tým Památníku ticha, Pavel Štingl

Přílohy

pdf
Informace k Bubenskému slunovratu
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 2,88 MB | Stáhnout soubor...
pdf
Program Bubenského slunovratu
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,98 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT