Moderní-Dějiny.cz

Audiovizuální vzdělávací portál www.jsns.cz

Publikováno: 19.2.2013, Aktualizováno: 22.2.2013 10:15
Rubrika(y): Aktuality

Vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni připravil pro pedagogy i žáky ze základních a středních škol novinku – audiovizuální vzdělávací portál www.jsns.cz, který obsahuje dokumentární filmy a výukové a doprovodné materiály. Uživatelé s nimi nyní mohou pracovat online.

Audiovizuální vzdělávací portál www.jsns.cz

Vzdělávací materiály Jednoho světa na školách využívají pedagogové na více než 2 900 základních a středních školách v České republice, tedy na více než každé druhé škole v zemi. Dokumentární film ve výuce se tak za dvanáct let existence programu stal pro pedagogy nezastupitelnou pomůckou.

Od roku 2001, kdy program Jeden svět na školách vznikl v souvislosti s Mezinárodním filmovým festivalem dokumentárních filmů Jeden svět, byly filmy nejprve distribuovány na klasických VHS nosičích, postupem času začaly být vydávány na DVD a v současné době jsou pro pedagogy a žáky k dispozici na novém webu www.jsns.cz.

„Nový portál zohledňuje moderní technologické trendy, výukové materiály nyní nabízíme školám online. Jeho struktura by měla být pro pedagogy i studenty velmi přehledná a umožňovat jim snadnou orientaci. Velký důraz jsme proto kladli také na podrobný vyhledávací aparát. Nabídku filmů i dalších materiálů budeme samozřejmě dále rozšiřovat,“ uvádí Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách.

Základním prvkem nového webu jsou tzv. „audiovizuální lekce“, které obsahují dokumentární filmy, doporučené aktivity pro práci v hodinách, otázky a odpovědi k danému filmu a další doprovodné materiály. Jednotlivé filmy jsou zaměřeny na témata, kterým se program dlouhodobě věnuje – na aktuální výzvy a problémy dnešního světa (ochrana lidských práv, sociální problematika, globální rozvojová témata, občanská angažovanost, životní prostředí a mediální vzdělávání) a na moderní československé dějiny.

Uživatelé nového portálu mohou nyní využívat audiovizuální lekce programu online při přípravách na hodiny, v hodinách samotných, anebo při projekcích dokumentárních filmů v rámci Studentských filmových klubů Jeden svět na školách. Nový web umožňuje přehrávat a stahovat filmy a pracovat s doprovodnými výukovými materiály. Systém rozšířeného vyhledávání pedagogům rovněž pomůže, aby si pro výuku vybrali vhodnou audiovizuální lekci podle tématu, délky filmu nebo věku žáků.

Aby uživatelé mohli a audiovizuálními lekcemi na novém webu pracovat, je třeba se zaregistrovat. Poté budou mít zdarma přístup do celé databáze filmových a výukových materiálů Jednoho světa na školách. Na YouTube se můžete podívat na propagační spot k novému webu.

 

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT